Kehribar Tespih

By | 16 Ekim 2014

kehribartespih   kehribar tespih, kehribar ağaç üzerindeki reçinenin çeşididir. Çoğunlukla kozalaklı ağaçların reçinesinden oluşmasının yanında tropikal çiçekli ağaçlarda da oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu ağaç reçineleri kendilerini salgılayan ağaçla birlikte veya tek başına lagün, delta veya deniz ortamına taşınmaktadır. Milyonlarca sene boyunca bu ortama taşınmış, bazen yüzlerce metre kalınlığa ulaşmış tabakaların altında kalan reçine geçen bu zaman boyunca basınç ve sıcaklık etkenleriyle birlikte sertleşerek kehribara dönüşür.
Kehribarın oluşum süresi basınç, sıcaklık ve geçen zamanla alakalıdır. Yeterli basınç ve sıcaklıkta bulunmayan reçine tam anlamıyla kehribar kıvamına gelemez,  tam olgunlaşmamış kehribar oluşur. Günümüzde tam olgunluğa ulaşmış, en makbul kehribar baltık ülkeleri çevresinden çıkartılmaktadır ve çeşitli kehribar tespihve obje yapımında kullanılmaktadır. Kehribardan yapılan en özel objeler tesbih, kehribar tespihlerin en özelleri de yaptıkları Türk tesbih ustalarının yaptıkları sanat eserleridir.

 

Çok beğenilen bu süs eşyası yanında, kullanılan taşın içindeki böcek, yaprak ve çiçek kalıntıları hiçbir zaman bozulmayacak şekilde mumyalanmıştır. Bunlar eski devirler hakkında aydınlatıcı bilgilerin edinilmesine yardımcı olmaktadır. Kehribarda reçine asitleri, rezenler ve biraz uçucu yağ bulunur. Kehribardan çeşitli kadın eşyaları yanında, tesbih ve ağızlık da yapılmaktadır. Bugün ilaç olarak da kullanılmaktadır. Türkiye’de kehribar genellikle gösterişli tespih yapımında kullanılmaktadır. Tespih ve çeşitlerine https://www.ihvan.com.tr/toptan-tesbih adresinden ulaşarak, sipariş verebilirsiniz.