Kadının, Mahremi Olmayan Erkeğe Bakması

By | 17 Temmuz 2014

hasema

 

bakmakBir kadının, yabancı bir erkeğin yüzüne şehvetle bakmasının haram olduğu konusunda âlimler görüş birliği içerisindedirler. Şehvetsiz ve fitne korkusu olma­ması durumunda bakması caizdir. Bu caizlik iki şekildedir;

a) Fitne korkusu olmadığı takdirde, göbekle dizi arası dışında kalan yerlere bakabilir. Tercih edilen görüş budur. Bunu şu rivayetler teyit etmektedir;

Âişe radıyallâhu anhâ anlatıyor; ‘Bir gün Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem’i odamın kapısında gördüm. Habeşliler ise mescitte [harbeleriyle] oynuyorlardı. Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem oynamalarını seyretmem için beni elbisesiyle örtmüştü. Bu hadis-i şerif, kadınlann erkeklere bakmalarının caiz olduğunu açıkça ifade etmektedir.

Peygamberimiz sallallâhu aleyhi vesellem, Kays’ın kızı Fâtima’ya (eşinden boşandığında); ‘İbni Ümmü Mektûm’a git ve onun yanında kal. Çünkü onun gözleri kördür, elbiseni yanında çıkarabilirsin buyurmuştur. Bu hadis-i şerif, erkeklerin görmelerinin caiz olmadığı yerlerin, hanımlar için caiz olduğunu ifade etmektedir. Fakat avret yerlerinin görülmesi, ne erkeklere, ne de kadınlara caiz değildir.

Bu deliller, Yüce Allah’ın; ‘Mü’min kadınlara söyle, gözlerini (harama bak­maktan) çevirsinler’ ayetini özgünleştirmektedir.

Burada bahsedilen caizlik, şehvetle bakılmaması ve fitne korkusunun bulun­maması ve bir ihtiyaç durumunun olması şartıyladır. Bundan, kadınların yabancı erkeklerle bir arada bulunması ve karşılıklı bakışmalarının caiz olduğu anlaşılma­malıdır. Allah, en doğrusunu bilir.