Hilye-i Şerif

By | 29 Aralık 2014

hilye-i-şerifHilye-i Şerif Peygamber Efendimiz (sav) ‘i  görenlerin kendilerinden sonrakilere yani görmeyenlere anlatmalarına denir. Hilye-i Şerif’ i anlatanların arasında Hz. Ali (ra) ile Enes Bin Malik’in anlatımları önemli bir yer tutmaktadır. Müslümanlar arasında insan suretli tablolar İslamiyet açısından yasak olduğu için Osmanlı devleti zamanında sözlü anlatım olan Hilye-i Şerif hattatlar tarafından sözlü tablolar şeklinde hat şeklind’e işlenmiş ve Hilye sanatı olarak yeni bir sanat dalı doğmuştur.

hilye-i-şerif-Hilye-i Şerif‘i üzerinde taşımanın yada evlere iş yerlerine asmanın insanı kötülüklerden ve hastalıklardan koruyacağına inanılır. Bu konuyla ilgili Hz. Ali’den rivayetle şöyle bir Hadis bulunmaktadır;

”Bu Hilyeyi Yazıpta Zaman Zaman Ona Bakan (Onu Okuyan) Kimseyi Cenabı Hakk Kötü Sondan Korur. Onu Bütün Belalara Karşı Güvenli Kılar.”
Bu Hadisi i şerif ile Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin mübarek şemâili şerifini dile getiren Hilye-i Şerif’in, insanlann üzerlerinde, evlerinde ve işyerlerinde bulundurmalan huzur, saadet ve berekete vesile olacağına, o mekanın afetlerden muhafaza olunacağına inanılmıştır. Osmanlı toplumunda özellikle yeni evlilere mutluluk getirmesi için verilebilecek en güzel hediyelerden kabul edilmiştir.

Hilye-i Şerif tablolarını, magnetlerini ve daha bir çok çeşidini https://www.ihvan.com.tr?do=catalog/results&q=Hilye-i+%C5%9Eerif adresinden inceleyerek temin edebilirsiniz.