Çocuklarda Kendini Tatmin Etmenin Çözümü Nedir?

By | 21 Haziran 2019

En önemli adım: Anne ile çocuk arasındaki güven bağıdır.Böylesi davranış sergileyen çocukların iyi edicisi, anne-çocuk bağının yeniden tesis edilmesidir.Yaklaşık 6 ayı bulacak olan bir ‘davranış unutma süreci’ ile çocuklarda bu alışkanlığın terki sağlanabilir.
• Bu altı ayın ilk 6 haftası anne-çocuğun duygularında ve davranışlarında tamamen özgür bırakılması, hiçbir davranışının yasaklanmaması, kızılmaması, cezalandırılmaması dönemidir.
Çocuk bu dönemde alabildiğince özgür olmalı, duygularını dilediği gibi yaşayabilmelidir. Rahat olmalıdır.Bu dönemde çocuk, anormal davranışlar sergileyebilir; ama sabırlı olmalı. Anne-babalar hiç beklemedikleri ölçüde çocuklarının aşırıya gittiğini, sınırları aştığını görse de, bunun geçici bir dönem olduğunu unutmamalı. Bastırdığı duyguları rahatça dışa vuracağı bu dönem, çocuğun anne ile yeniden bağlanmasına da zemin hazırlar.
• Bu dönemde anne ile çocuk 6 hafta birlikte yatmalı.Çocukla anne arasında bağ oluşturulmalıdır. Bu bağ, sadece çocuğun anneye bağı değil, annenin de çocuğuna yeniden bağlanması dönemidir. Ne zaman ki anne, çocuğuna doyasıya ve içten bir hisle yeniden bağlanmaya başlarsa, çocuk da anneden keyif almaya başlayacaktır.İşte çocuğun anneden keyif almaya başladığı bu an, önceki keyif aldığı davranışı da terk etmeye başlayacağının gücünü oluşturur.

• Anne çocukla açık olarak konuşmalı, ‘bu davranışın yanlış olduğunu, canının sıkıldığı zamanlarda kendi yanına gelebileceğini, kendisi ile güzel oyunlar oynayabileceğini’ ifade etmelidir.
Çocuğa açılan bu kapı da onun bu davranışla baş etmesinde kolaylık sağlayacaktır. Artık çocuk içinden gelen bir dürtü ile genital bölgesine yöneleceğinde anne ile kendi arasında oluşturacağı bir özel kelime ile (Örneğin; “Anne benim canım sıkıldı yine”) diyerek anneden yardım istemelidir. Bu sözü duyan anne, bütün işini gücünü bırakarak çocuğunun bu yardım talebine duygusal destek vererek ve zaman ayırarak karşılık vermelidir.Uzunca ve zahmetlice bir çözüm sürecini gerektiren bu sorunun profesyonel destek ile çözülmesi daha elverişlidir.Özetle söyleyecek olursak; bu davranış anne ile çocuk arasında yeniden bağlanma ile çözülebilecek bir sorundur. Sorunun çözümünü zamana bırakmak veya kendiliğinden geçer demek sorunun derinleşmesine sebep olabilir!..