Çocuklar Neden Kendini Tatmine Yönelir?

By | 21 Haziran 2019

Gerek erkek, gerekse kız çocuklarda görülen bu davranış sapmasına, genelde 3-6 yaş döneminde rastlansa da, 1 yaşından itibaren de görülebilmektedir.
Karşılaştığım vakalara dayanarak söyleyebilirim ki, en belirgin sebep çocuğun anne ile bağlanmasındaki problemlerden kaynaklanmaktadır.
Çocuk anne ile kuramadığı bağı, bir şekli ile kendini oyalayarak, kendini meşgul ederek gidermeye çalışmaktadır. Çocuğun bu oyalanma şekillerine şu yollarla eriştiğini gözlemliyoruz:
(1) Çocuğun kullandığı iç çamaşırlarının dar, gergin, küçük olması dolayısı ile genital bölgede oluşan baskı, bir süre sonra çocuğu uyarabilmektedir. Çocuğun kullandığı iç çamaşırların daha rahat olmasına dikkat edilmeli, keten benzeri sert kumaşlar yerine yumuşak kumaşlar tercih edilmelidir. Kalitesizliği nedeni ile ucuz çamaşırlardan uzak durulmalıdır.
(2) Çamaşır yıkamada kullanılan detarjan ve kimyasal madde atıkları, çocuğu uyarabilmektedir. Böylesi durumlarda doğal temizlik malzemeleri tercih edilmelidir.
(3) Çocuğun genital bölge sağlık durumunun kontrolü gerekebilir. Bir mantar veya bakteriyel üreme olup olmadığına bakılmalıdır. Birçok çocuğun idrar yolları enfeksiyonlarında, bakteriyel üremenin verdiği kaşıntı ile böylesi bir davranışı edindikleri bilinen bir durumdur. Ayrıca çocuğun genital bölgesinde kullanılması zorunlu kremlerin, pomatların da bu davranışa sebep olabileceğini hatırdan çıkartmamak gerekir. Kremin kullanılışına, sürme şekline dikkat edilmelidir.
(4) Çocukla oyun oynarken genital bölgesi bir yere temas etmemelidir. Diz üstünde zıplatmalardan, koltuk kenarında oturarak ve top üzerinde sürünerek oynanan oyunlardan uzak durulmalıdır.
(5) Çocuklar sevilirken, genital bölgeleri öpülerek, koklanarak, vurularak sevilmemelidir. Bu davranışlar çocuğun mahremiyet eğitimine zarar verdiği gibi, genital uyarılmalara da sebep olabilir.