Bir Bardak Suyun Hatrı

By | 23 Kasım 2014

bir-bardak-suyun-hatrı-Sahabe hayatları müslümanlara örnek olacak şekilde yaşanmış hayatlardır. Örnek alınacak sahabelerden biri de Said b. As’tır. Vali olduğu sırada Bir Bardak Suyun Hatrını bize anlatacak güzel bir örnek davranış sergilemiştir. Bir Bardak Suyun Hatrıyla ilgili kıssa şu şekilde olmuştur;

Bir gün Medine sokaklarında gezen Said b. As, şiddetli bir şekil­de susadığını hissetti. Hemen en yakın evin kapısını çaldı. Kapıyı açan adama çok susadığını söyleyerek su istedi. Adam içeri giderek bir bardak su alıp geldi. Said b. As suyu içti. Teşekkür ederek ora­dan ayrıldı. Bir süre sonra adamı bir gurup insanla birlikte valilikte gördü. Borcu olduğu için evini satışa çıkarmıştı. Evini 4000 dinara satıyordu. Durumu öğrenen Said b. As hizmetlisine:

–           Adamın evini niçin sattığını sor! dedi. Hizmetli evin niçin sa­tıldığını öğrenip geldi.

–           4000 dinar borcu varmış. Onun için satıyormuş, dedi.

Adamın bizim üzerimizde hakkı var. O şu gün bize su ikram etti, dedi. Hemen bineğini hazırlattı. Adamın kapısının önüne kadar git­ti. Eve gelince binekten indi. Kapıya vurdu, açılınca:

–           Es-Selamu aleyke! diyerek selam verdi. Alacaklıları yanında olan ev sahibi sıkıntılıydı. Tam vaktinde geldiğini bir-bardak-suyun-hatrıdüşünen vali adamlara:

–           Ne kadar alacağınız var? diye sordu.

–           4000 dinar, dediler.

–           Bu borcu benim üstlenmemi ister misiniz? diye sordu. Adam­lar:

–           Olur, dedi. Ev sahibine:

–            Evinde güle güle oturmaya devam et! dedi ev sahibinin bor­cunu ödeyerek onu büyük bir sıkıntıdan kurtardı.[1]

[1] ibn Manzûr, Muhtasar, 9/314. Bir Bardak Suyun Hatrı