Zekât Alan Bu Sekiz Sınıf Hangisidir
1 — Fakirler: Fakir, hiçbir şeyi olmayan, hiçbir kazanç yapamayan kimseye denir. Günlük yiyeceği ve giyeceği varsa fakir değildir. Bir günlük ve gecelikten fazla yiyeceği yoksa, fakat paltosu yok, yalnız gömleği varsa, yahut paltosu var, gömleği yoksa, fakir sayılır. Bir âletle çalışacak vaziyette olsa, fakat âleti olmasa, fakirdir. İlim talebesi olup başka işte çalışmakla ilimden geri kalacaksa fakirdir. Böyle fakirlik az olur. Ancak çocuklarda olur. Bunun da çaresi, ailesi kalabalık olan fakirin aranması ve fakire verilecek hissenin çocuklar tarafından ona verilmesidir [Hanefi mezhebinde buna miskin deniri.
2 — Miskinlen Mühim ihtiyacından fazla bir şeyi olmayana miskin denir. Zekât Alan Bu Sekiz Sınıf Hangisidir Evi ve elbisesi olan fakat bir senelik ihtiyacına yetişmezse veya kazandığı kendine yetmezse, ona bir senelik yetecek kadar vermek câizdir. Evinde, yerde serili halı, kilim ve kullanılan kap kacak ve kitaplar olsa, yine miskin sayılır. İhtiyaçtan fazla olursa, miskin sayılmaz [Hanefi mezhebinde böyle olana fakir deniri. •
3 — Zekât toplayan ve fakirlere ulaştıranlar: Bunlann ücretini zekâttan vermelidir.
4 — Müellefe: Bu da, kendisine mal vermekle Müslüman olabileceği düşünülen ve onun Müslüman olmasıyle, diğerlerinin de Müslüman olmak isteyebilecekleri bilinen isim yapmış kimselerdir.
5 — Mükâteb: Bunlar, efendilerine belli bir miktar para verip kendilerini satın alan, yâni azad olan kölelerdir.
6 — Günaha sarfetmeyen borçlu: Fakir olsun, zengin olsun ve rilir. Zekât Alan Bu Sekiz Sınıf Hangisidir Fakat fitneye sebep olan bir şey için borçlu olmamalıdır.
7 — Gazilen Kendisine devlet tarafından maaş verilmeyen mu hâribler, zengin bile olsa, yol masrafları zekât parasından verilir.
8 — Yol azığı olmayan misafir: Yolcu olur, yahut kendi şehrinden sefere çıkar. Yiyecek ve diğer masraflarına yetecek kadar verilir. Yalan söylediği anlaşılmadıktan sonra, fakirim yahut miskinim diyenin sözüne inanılarak verilir. Ama misafir [yolcu 1 ve gazi (muharipl sefer ve harbe gitmezlerse, zekâtı onlardan geri almak lâzımdır. Diğer sınıflar, sözüne emniyet edilen kimselerin sözüyle anlaşılır.

