Kahkaha İle Gülmenin Hükmü
Topluluk içinde olsun, büyüklerin huzurunda olsun kahkaha ile gülmek bir müslüman erkek ve kadına yakışmaz. Gülünmesi icabeden bir durum hasıl olursa tebessümle gülmelidir. Bu hususta kadınlar çok daha dikkatli ve hayalı olmalıdır.
Kadın kocasının dışında erkek kardeşi, babası ve kayınpederi, kaynı ve yakınları ile konuşurken özellikle dikkatli davranmalı ve fazla sululuk etmeden yavaş sesle konuşmalıdır.
Zaten hangi yer ve zamanda olursa olsun bir müslü manın kahkaha ile gülmesi İslâmın edeb ve terbiyesine aykırıdır. Kahkaha İle Gülmenin Hükmü Çünkü kahkaha ile gülmek kalbin nurunu söndürdüğü gibi, hayayı giderir ve ayrıca şeytanı sevindirir.
«Kahkaha ile gülmek şeytandan, tebessüm ise Allah’tandır.»
Resûlüllah güleceği zaman ağzını eliyle örterdi. Yine Resûlüllah gülünmesi gereken bir durum olurca tebessüm eder ve asla kahkaha ile gülmezdi.
Peygamberimiz buyuruyor ki:
«İki çeşit gülmek vardır. Biri Allah’ın sevdiği gülmek, diğeri de Allah’ın buğzettiği gülmektir.
Allah’ın sevdiği gülüş; bir kimsenin din kardeşiyle karşılaştığı zaman, Kahkaha İle Gülmenin Hükmü onu görmesi sebebiyle neşelenip gülümsemesi veya yeni dost olmaktan doğan gülüştür.
Allah’ın buğzettiği gülüş ise; gülmek ve güldürmek maksatlıyla başkasına söylenen kırıcı ve batıl sözlerdir. (O kimse) böyle gülmesi sebebiyle derinliği yetmiş sene olan cehennem çukuruna düşer.»
Peygamberimiz buyuruyor ki:
«Çok gülmek kalbi öldürdüğü gibi fakirliği de gerekli kılar.»
Kahkaha ile gülmenin kalbi öldürdüğünü bilen As hâb asla çok gülmezlerdi.
Az gülmek onların güzel ahlâkı haline gelmiştir. Onları, nail oldukları dünya nimetleri asla sevindirmezdi.
Abdullah b. Mes’ud diyor ki:
«Sırat köprüsünü geçmediği halde ve arkasında her an ölüm korkusu olduğu halde gülen kimseye şaşarım.»

