Önce şunu belirtelim, ceninin düşmesine sebep olan, yani bu cinâye- ti işleyen kimse, diyete vâris olamaz, isterse ceninin anası olsun.
Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre: Alınan diyet ceninin varislerine -feraiz usulüne göre- taksim edilir. İmam Mâlik hazretlerine göre, alınan diyet sadece çocuğun anasına verilir. İmam Leys’in de mezhebi bu doğrultudadır.
Herhangi bir fiilinden dolayı kadın ikiz veya üçüz çocuk düşürürse, herbiri için ayrı diyet gerekir.
İKİNCİSİ: Ceninin ana rahminden diri olarak düştükten sonra o fiil sebebiyle ölmesidir. Yukarıda belirtildiği gibi, kimine göre, kısas gerekir. Kimine göre ise, kâmil diyet gerekir. Kâmil diyetten maksad, beş adet normal devedir. Deve bulunmadığı takdirde, onların kıymetidir. Kâmil olmayan diyet, vasatın altında beş adet devedir.
Anne Çocuğu Düşürdükten Sonra Ölürse:
İşlenen cinâyet fiilinden dolayı kadın çocuğunu düşürdükten sonra ölürse, çocuk için ayrı bir diyet, kadın için de hatâ ile öldürülmüşse, ayrı bir diyet gerekir. Kasden öldürülmüş ve belli bir alet kullanılmışsa kısas gerekir.
ÜÇÜNCÜSÜ: Cenin diri olarak düşer ve yaşar, şeklidir. Bu durumda caniye sadece ta’zir cezası gerekir. Bunu ise devletin yetkili organı tayin eder. Çocuk bir süre yaşadıktan sonra başka bir sebepten dolayı ölse bile, onun düşmesine sebep olan kişiye başkaca bir ceza verilmez.
DÖRDÜNCÜSÜ: Ceninin ana rahminden düşmesi veya anasının ölümünden sonra düşmesi, durumudur.
Caninin işlediği bir fiilden dolayı kadın çocuğunu hayatta iken düşürmez de öldükten sonra düşürürse, çocuğun düşmesinin onun fiiliyle gerçekleştiği sabit olmadığı takdirde sadece ta’zir cezasına çarptırılır. Ama yetkili uzmanlar veya bilir kişiler tarafından çocuğun düşmesine onun fiilinin neden olduğu belirtilirse, o taktirde diyet gerekir.
BEŞİNCİSİ: Anneye yapılan eziyetin doğurduğu neticelerdir. Ceninin fiili anneye eziyet vermiş veya bir tarafının kesilmesini ya da kopmasını ya da ölmesini neticelendirmişse, o taktirde cinayetler konusunda fiilin ve doğurduğu neticesinin durumuna göre, ceza tesbit edilir.

