Cenab-ı Allah “onlarla iyi geçinin” buyurarak kadınlara iyi davranmayı emretmiştir. Hz. Peygamber de:
“Sizin en hayırlı olanınız ailesine karşı en güzel davrananızdır. Nitekim ben sizin içinizde ailesine en iyi davranan kimseyim.” buyurmuştur.
Başka bir hadiste ise kadınlara iyi davranma Hz. Peygamber’in vasiyetleri arasında anlatılır. Hz. Peygamber bunu şöyle ifade eder:
“Aman kadınların hakkına dikkat edin. Onlar sizin yanınızda emanettir. Siz onları Allah’a verdiğiniz sözle aldınız ve onları Allah’ın sözüyle kendinize helal kıldınız.”
Başka bir hadiste de şöyle buyrulur: “Kadınlara iyi davranın: Şüphesiz kadın omurga kemiğine benzer. Eğer onu düzeltmeye çalışırsanız kırarsınız. Bu yüzden onları olduğu gibi kabul edin ve kadınlara iyi davranın.”
Kadınlann omurga kemiğine benzetilmesi ve düzeltilmeye çalışıldığında kınlabileceği kadının hassas yapısını anlatan bir benzetmedir. Yani kadınlara karşı son derece dikkatli davranılması öğütlenmektedir. Bir başka hadiste yukarıda ifade edilen düzeltmeye çalışıldığında kırılması boşanma olarak açıklanmıştır. (Müslim, “ Rada’ ”, 59). Bu ifade de hadisin son derece edebi bir benzetmeyi içerdiğini göstermektedir. Bu açıdan hadisi kadınlara karşı aşağılayıcı bir içerikle yorumlayıp anlamak son derece yanlı ve yanlış bir tutum olmaktadır.

