Hz. Muhammed (s.a.s.)’ın Çocukluğu
Hz. Muhammed (s.a.s.) önce annesi Hz. Amine tarafından, sonra da kısa bir süre amcası Ebû Lelleb’in cariyesi Süveybe tarafından emzirilmiştir. Süveybe ayni zamanda Hz. Hamza (r.a.)ve Ebû Seleme (r.a.)’yi de emzirmiştir.
O dönemde, Şehrin ileri gelenlerinin ve zenginlerin süt emen çocuklarını yüksek yerlerdeki kasaba ve köylere göndermeleri âdetti. Bunun sebeplerinden birisi; çocukların bedeviler arasında yetişerek düzgün konuşma yeteneğine kazanmaları ve saf Arap özelliklerini korumalarının sağlanmasıydı. Diğeri ise Mekke’nin Sıcak havasının çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmelerine uygun olmaması sebebiyle, çocukların yüksek yaylalardan sütannelere veril- mesi sûretiyle sağlıklı gelişiminin sağlanmasıydı.
Hz. Muhammed (s.a.s.) doğduktan kısa bir süre sonra, Hevâzin kabilesinin bir kolu olan Sa’dogulları kabilesinden bir grup kadın süy çocuğu bulmak için Mekke’ye gelmişti. Bu topluluğun içinde, çok yoksul olan Halime ve kocası Haris de bulunuyordu. Kabilenin diğer kadınları Mekke’de evleri dolaştılar ve her bir kadın istediği gibi Kureyşli bir bebek bulup aldı. Ne var ki hiçbiri, yetim ve fakir diye küçük Muhammed (s.a.s.)’e sütannelik yapmayı kabul etmedi. Halime, binek hayvanının zayıf ve yorgun olması nedeniyle Mekke’ye diğerlerinden geç gelmiş ve kendisinden önce gelen kadınlar tarafindan paylaşıldığı için bir zengin çocuğu bulamamıştı. Halime, elleri boş dönmek istemediği için yetim Hz. Muhammed (s.a.s.) ‘؛ almayı kabul etti.
Eve dönüş yolunda eşeği, diğer eşeklerle yarışırcasına onları geride bırakıyordu. Halîme’nin arkadaşları bu duruma şaşıp kaldılar. Halime Aldığı bebeği bağrına basmış eşeğin üzerinde oturuyordu.
Yine Halime’nin anlattığına göre, onun ekip biçtiği toprağı çok verimsizdi, ürünü yok denecek kadar a’zdı. Hz. Muhammed (s.a.s.)’e sütannelik yapmakla şerefle, nince toprağı bereketlendi, hayvanları çoğaldı. Fakir ve zorluk içindeki yaşantısı son bulup bol, refah ve neşeli bir yaşama kavuştu.
-Hz. Muhammed (s.a.s.)’in beraber süt emdiği Abdul le süt ablaları Şeyma ve Enise (veya üneyse) isimli süt kardeşleri vardır. O’nun Sa’doğulları kabilesindeki çocukluk hayatı çok güzel geçmiştir. Süt kardeşleri ile birlikte kırlarda oyunlar oynadı. Sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişti.Aradan iki yıl geçti. Halime, Mekke’ye gelerek kutsal misafirini annesine teslim etti. Hz.Amine , bebeğini karşısında görünce O’nu büyük bir sevinç ve özlemlebağrına bastı Dedesi Abdülmuttalip torununu Kabe’ye götürdü. Memnuniyet ve Allaha şükür ifadesi olarak Kabe’yi tavaf etti.
Halime, Hz. Muhammed (s.a.s.)’i beraberinde geri gö türmek için Amine’den ısrarla izin istedi. Hz. Amine’nin isteksiz olmasına rağmen Halime, bebeğin sebep olduğunu görüp, bildiği bereketten ötürü bu isteğinde ısrar etti. Hz. Amine de yavrusunun tekrar geri götürülmesine razı oldu. Halime bir yıl sonra tekrar Hz. Muhammed (s.a.s.)’i Mek-ke’ye getirilip annesine teslim etti.
