Okulumuzun gün görmüş hocası, uzman olduğu aile konularıyla ilgili yine tecrübesini aktarıyordu: “Evlilik hayatında huzursuzluk sebeplerinden birisi de konuşmamak, sohbet etmemektir” diye söze başlamıştı. “Eşler arasındaki gergin hava, konuşarak dağılır ve sıcak ortam da sohbetle oluşur. Eve geldiğinizde, eşinizle ve çocuklarınızla konuşmak ve onlarla sohbet etmek için kendinizi zorlayın. Göreceksiniz ki, ailenin soğuk havası, sıcak bir iletişime dönecektir.”
Hocamızın evlilik konusundaki tespitleri, aile huzuru bakımından çok önemliydi. Yorulan eşler, akşam eve gergin döner. Herkesin gündeme getireceği problemleri ve istekleri vardır. Ancak yorgunluk ve meşguliyet bunları kaldıramayacak bir psikolojik ortam oluşturmuştur. Konuşmalar sert ve diyaloglar kincidir. Taraflar birbirlerini incitmemek için, konuşmamayı tercih ederler. Ancak bu yol gerginliği ve soğukluğu daha da arttırır. Çünkü konuşmayarak, sorunlar paylaşılamaz ve problemler de böylece çözümsüz kalır.
Ailede gergin ortamın ve sert iletişimin önüne geçmek için mutlaka “sohbet” edilmelidir. Öyle ki, her gün ailede “sohbet” zamanları olmalı, her birey ne diyecekse, ne konuşacaksa görüşlerini ve isteklerini ortaya koymalıdır. Konuşulan, tartışılan ve sohbet edilen ailede, birçok problemin aşıldığı görülecektir. En azından bireyler birbirlerini daha iyi anlayacaklardır.
