Yedi Yaşına Gelince Çocuğunuza Namazı Emredin

By | 9 Nisan 2015

yedi-yasina-gelince-cocugunuza-namazi-emredin    Farz olduğu zaman zor gelmemesi için çocuklarına önceden abdest ve namazı öğretmeleri ve namaza alıştırmaları anne-babalara emredilmiştir. Ergenlik öncesinde zaman zaman namaz kılması sağlanarak çocuğun namazın ciddiyetini kavraması sağlanmalıdır. Hatta ergenliğe yakın dönemde beş vakit namazı kılmayı bir vazife bilerek başlaması da önemlidir. Aksi takdirde ergenliğe girer girmez bir çocuğun devamlı surette hiç ara vermeden beş vakit namazı kılması ve buna devam etmesi zor olacaktır. Ergenlik öncesi alıştırılmayan ve bu ciddiyeti kavrayarak hayâta geçirmeyen çocuk ergenlikte beş vakit namazdan bunalacak ve sıkılacaktır. Bunun yanında onlara namazda okuyacak kadar Kuran öğretmek de gerekmektedir. Bunları sağlamak için küçük yaşlarda başlayan tedrici ve aşamalı eğitim şarttır. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
“Yedi yaşma geldiklerinde çocuklara, namazı emredin. On yaşma geldiklerinde, namaz kılmazlarsa, onlara hafifçe vurun. On yaşına geldiklerinde de yataklarını ayırın96.” Bu ifadede yedi yaş öncesine dair bir ima söz konusu olmadığı için çocuğun 0-7 yaş arasında namazla ilgisi ve namaz eğilimi yok mu sayılacaktır? Hayır, bunu söylemek son derece yanlıştır.
Hz. Peygamber’in namaz eğitimi ve namazla ilgili beyanları genel çerçevede incelendiğinde görülecektir ki; burada göze çarpmayan ama gerçekte v.ır olan bir tedrici-aşamalı eğitim söz konusudur. Müslüman bir aile içinde çocuk, namaz kılanların olduğu bir ortamda yedi yaşına kadar namaz kılanları görecek, namaz kılanları taklit edecek, namazı soracak, hatta namaz kılanların tepesine çıkacak ve oynayacaktır. Eğer çocuk namaz kılınan bir evde büyüyorsa namaza başlaması hiç zor olmaz Çünki 0-6 yaş arası öğrenmenin altın çağı olarak tanımlanır. Kişinin davranışlarıyla ilgili öğrenimlerinin % 70’i bu yaşta gerçekleşir Çocuklar bu dönemde işitme, görme, dokunma, tat almayla dış dünyadan uyanlar alır ve bu uyanlar şuuraltını beslediği için çocuğun davranışlarını olumlu ya da olumsuz olarak etkiler.