Kadir Gecesi Hakkında

By | 7 Nisan 2015

kadir-gecesi-hakkinda    Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) bu gecenin faziletini Kur’an-ı Kerim’inde Kadir Suresi ile beyan ediyor. “Doğrusu biz bu Kur’an-ı Kadir gecesinde indirdik. (Ey Habibim) Kadir Gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail O gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bu esenliktir.”
Bu surenin iniş sebebi şudur: Cibril-i Emin (Aleyhisselam) Allah Resulü’ne (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) gelerek Beni İsrail’den bir adamı zikretti. Bu adam bin ay kâfirlerle savaştı. Silahı güzel bir asa idi. Bu asa ile kâfirlere her vuruşta sayısız kâfiri öldürüyordu. Susadığı zaman dişlerinin arasından tatlı su çıkıyor, onu içiyordu.
Acıktığı zaman dişlerinin arasından et bitiyor onu yiyordu. Bu adam kâfirlerle bir ay bu şekilde mücadele etti.
Kâfirler bu adam karşısında aciz duruma düştüler. Bu adamın hanımı da kâfir idi. Kâfirler ona çokça mal vererek kocasını öldürmesini istediler. Kocasının ellerini ve ayaklarını bağlaması için ona kuvvetli bir ip verdiler. Kadın kocası uykuya dalınca onun ellerini ve ayaklarını bağladı. Adam uyanınca baktı ki; elleri ve ayakları bağlanmış. Hanıma sordu: “Beni kim bağladı?” O da, “Senin gücünü denemek için bağladım” dedi. Adam o ipleri kopardı. Hanımına dedi ki: “Beni zincirlere vursan koparırım. Ancak saç örgülerimle bağlarsan koparamam.”
Kadın bunu fırsat bilerek kocası uykuya daldığında onun saç örgülerini keserek ellerini ve ayaklarını bağladı ve kâfirlere haber verdi. Kâfirler bu adamın kulaklarını, dudaklarını, dilini, ellerini, ayaklarını kestiler. Daha sonra Mevla Teâlâ (Celle Celâlühü) bu adamın azalarını tekrar iade etti. Bu adama güç verdi. Kâfirlerin hepsini öldürdü. Bu haberi duyunca Efendimizin Ashabı (Radıyallâhü Anhüm) ağladılar. Peygamber Efendimiz’den (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) böyle bir amel istediler. Cebrail-i Emin’de (Aleyhisselam) bu sureyi celileyi indirdi. Habibim, senin ümmetine verilen bir Kadir Gecesi o adamın bin aylık cihadından daha hayırlıdır.
Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Kadir gecesini Ramazan-ı Şerif’in son on gününde arayınız.” Bu vesile ile Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) vefat edinceye kadar Mescid-i Şeriflerinde Ra- mazan-ı Şerif’in son on günün itikâfa girdiler.
Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Muhakkak ki Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) her Kadir gecesinde bir rahmet indirerek bütün müminlere döker. Kadir gecesinde göklerin kapıları açılır. Her kim bu gecede bir tekbir alırsa o kimse için cennette bir ağaç dikilir. O ağacın gölgesini bir atlı yüz senede bitiremez. Bu gecede kılınan namazların her rekatına cennette bir ev yapılır. Bu gecede Kur-an’ı Kerim’i okuyan kimseye okunan her bir ayet karşılığında cennetten bir taç giydirilir. Bu gecede dört sancak yeryüzüne iner. Hamd sancağı, rahmet sancağı, mağfiret sancağı ve keramet sancağı. Her sancakla birlikte yetmiş bin melek iner. Her sancak üzerinde ‘Lâ ilâhe illallah Muhammedür Rasulullah’ yazar. Her kim bu gecede üç kere ‘Lâ ilâhe illallâh Muhammedür Rasulullah’ derse birincisi île günahları affedilir. İkincisi ile cehennemden kurtulur. Üçüncüsü ile cennete girer. Hamd sancağı gök ile yer arasına dikilir. Mağfiret sancağı Efendimiz’in (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) kabrine dikilir. Keramet sancağı Kudüs’teki havada olan kayaya indirilir. Her kim Kadir gecesinde koyun sağacak kadar ibadet ederse bu o kimse için Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) bir sene oruç tutmasından daha sevimlidir. Beni hak ile gönderen Allah’a (Celle Celâlühü) yemin olsun ki Kadir gecesinde bir ayet okumak başka gecelerde Kur’an-ı Kerim’i hatim etmekten daha sevimlidir.”
Bu gecede bir senelik rızıklar, eceller, işler ayarlanır. Rahmet ve azap defteri Hazreti Cebrail’e (Aleyhisselam)’a verilir. Rızıklar ve nebatatlar defteri Hazreti Mikail’e (Aleyhisselam) verilir. Rüzgârlar ve yağmurlar defteri Hazreti İsrafil’e (Aleyhisselam) verilir. Ruhları kabz defteri
Hazreti Azrail’e (Aleyhisselam) verilir. Bu gecede Sidretül Münteha’dan sayısız melekler Hazreti Cebrail (Aleyhisselam) ile beraber yeryüzüne iner. Mü’minlere hayır ile dua ederler. Bu gecede Hazreti Cebrail (Aleyhisselam) bütün müminlerle musafahalaşır. Hazreti Cebrail’in (Aleyhisselam) musafaha yapmasının alameti şudur: Mü’minin tüyleri ürperir, kalbi yumuşar, gözlerinden yaş akar. Melekler fecr doğuncaya kadar dua ederler. Sonra Hazreti Cebrail (Aleyhisselam) meleklere seslenir ve geldikleri yere dönerler.
Hazreti Musa (Aleyhisselam) Mevla’ya münacat etti. “Ya Rabbi! Sana yaklaşmak istiyorum.” Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) buyurdu ki: “Ya Musa! Ben Kadir gecesinde uyanık olanlara yaklaşıyorum.” Hazreti Musa (Aleyhisselam) dedi ki: “Ya Rabbi! Rahmetini istiyorum” Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) buyurdu ki: “Benim rahmetim Kadir gecesinde miskinlere rahmet edenleredir.” Hazreti Musa (Aleyhisselam): ‘Ya Rabbi! Sırat köprüsünden şimşek gibi geçmek istiyorum.” Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) buyurdu: “Kadir Gecesinde tasadduk edenler Sırat köprüsünü şimşek gibi geçecek.” Hazreti Musa (Aleyhisselam) dedi ki: “Cehennem ateşinden kurtulmak istiyorum.” Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) buyurdu: “Kadir gecesinde sabaha kadar istiğfar çekenler cehennem ateşinden kurtulacak.”
Hazreti Aişe Validemiz (Radıyallâhü Anha) Efendimiz’e (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) sordular: “Ey Allah’ın Rasulü (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)! Kadir gecesinde tevafuk ettiğimde ne okuyayım?” Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki:

(Allâhümme înneke afavvun tuhibbul afve fa’fu annî)

Başka bir hadislerinde de:

(Allâhümme innî es’elükel afve vel âfiyete vel muâfâte fiddîni veddünyâ vel âhire) buyurmuşlardır.

Kadir gecesi selamet, fayda ve hayır gecesidir. Şeytan o gecede kötülük yapmaya yetiremez. O gecede sihirbazların yaptığı sihir etkisiz kalacak. Depremler, şimşekler, diğer afetler o gecede olmaz. O gece ne soğuk, nede sıcak olur. Deniz suları tatlı olur. Güneşin ışıkları sönük olur.

imam’ı Ebu Leys (Rahimehullah) buyurdular ki “Kadir gecesi namazının en azı iki rekattır. En fazlası bin rekat, ortası ise yüz rekattır.” Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki “Her kim Kadir gecesinde iki rekat namaz kılar, her rekatta bir Fatiha Suresi, yedi İhlas Suresi okur, sonra selam verip yetmiş kere (Estağfirullâhe ve etûbü ileyh) derse yerinden kalkmadan Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) onu ve anne babasını affeder. Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) onun adına cennete melekler gönderir; Ağaç dikerler, saray yaparlar, nehirler akıtırlar. Dünyadan bunları görmeden çıkmaz.”
Kadir gecesi namazının en çoğu bin rekat, ortası yüz rekattır. Her Müslüman yüz rekat kılmaya gayret etmelidir. Her rekatta bir Fatiha suresi, bir Kadir suresi (İnna Enzelnahü) ve üç İhlas suresi okur.Bu gecede çokça namaz kılmak, Kur’an okumak, dua yapmak, tefekkür etmek en efdal amellerdendir. Malayanilerden, boş vakit geçirmekten, gafil uyumaktan kaçınmak lazımdır. Bu tür kötü işleri ancak şeytanın arkadaşları yapar.Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki “Kime Ramazan ayı gelir, gündüzünü oruç tutarak, gecesini namaz kılarak, gözünü harama yumar, avret mahallini muhafaza eder, dilini ve elini haramdan sakındırır, namazını cemaatle kılmaya devam eder ve bir ayını böylece tamamlarsa ve Kadir gecesine ulaşırsa cehennemden beraat (kurtuluş) icazetnamesini alır.”
Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) Kadir gecesini idrak ederek muvaffak olan kullarından eylesin. (ÂMİN)