Kadın Mehirini Kocasına Bağışlayabilir mi?

By | 3 Şubat 2015

kadin-mehirini-kocasina-bagislayabilir-mi   Mehir, evlenen kadının kocasından alacağı hakkıdır. Bu alacağını baştan istemeyeceği gibi, evlendikten sonra da kocasına hibe edebilir, yani alacağı mehirden vazgeçebilir. Kadın mehirini baştan bağışlayabileceği gibi, aldıktan sonra da bağışlayabilir.
Hukuk-u İslâmiye ve Istılâhât-ı Fıkhiyye Kamusu’nda bu mesele hakkında özetle şöyle denir:
Ergenlik yaşına gelmiş, aklı başında bir kadın mehirini kocasına veya öldükten sonra mirasçılarına kalmak kaydıyla bağışlayabilir. Böyle bir hanımla zifaf olsun olmasın aynıdır. Bu konuda kadının velilerinin, yakın akrabalarının hiçbirinin itiraza yetkisi yoktur. Bu mesele diğer mezheplere göre de esas olarak aynı şekildedir.
Bu hüküm mehirin tamamı için söz konusudur. Bir de mehirin yarısının hak edilmesi ve bağışlanması vardır. Hem yukarıdaki hükmün, hem de bu hükmün esaslarını şu âyet-i kerimeler bildiriyor:
“Eğer onları daha temas etmeden boşar da onlar için bir mehir takdir etmiş bulunursanız, o halde mehirin yarısını vermek gerekir. Eğer kadın kendi hakkından vazgeçer ve mehiri bağışlarsa veya nikâhı elinde bulunduran erkek tamamını verirse, o başkadır.”
“Evlendiğiniz kadınlara mehirlerini gönül hoşluğu ile verin. Eğer onlar kendi rızalarıyla mehirlerinden bir şeyi size bağışlarlarsa, onu da âfiyetle yeyin.”
Bu konuyu şöyle açmak mümkün: Tarafların nikâhları kıyıldıktan sonra karı-koca ilişkisi olmadan veya bir mekân ve odada başbaşa kalmadan (halvet) boşanırlarsa koca, belirlenen mehirin yarışım vermekle yükümlüdür. Fakat böyle bir şey olmuşsa, ayrıldıklarında belirlenen mehirin tamamını vermekle mükelleftir.