Kadın Erkeğin Namazını Nasıl Bozar?

By | 5 Şubat 2015

kadin-erkegin-namazini-nasil-bozar   Kadının, erkeğin namazına tesir etmesi, namazını bozması ancak cemaatle kılındığı zaman olur. Yani bir erkekle bir kadın meselâ akşam namazını cemaatle birlikte kılıyorlarsa kadın erkeğin hizasında veya önünde durmuşsa erkeğin namazı bozulur.Bir erkek yanında veya ön tarafında hanımı yahut bir başka nikâhı düşen bir kadın bulunsa kıldığı namaz caiz olur mu? Yani bir insan hanımı yarım metre yakınında olduğu halde namaz kılabilir mi?

Kadının, erkeğin namazına tesir etmesi, namazını bozması ancak cemaatle kılındığı zaman olur. Yani bir erkekle bir kadın meselâ akşam namazını cemaatle birlikte kılıyorlarsa kadın erkeğin hizasında veya önünde durmuşsa erkeğin namazı fâsit olur.

Diğer bir misal: Cemaatle kılman bir namazda cemaatte kadın da varsa; kadınlar erkeklerin önünde veya tam hizasında olursa erkeklerin namazı fâsit olur, bozulur. Burada kadının, erkeğin mahremi olup olmaması da mühim değildir. Bunda aranan şart kadının büluğ çağına ermiş bulunmasıdır.

Cemaatle namaz kılındığında erkeğin yanında aynı namazı cemaatle kılan annesi, kızı ve kız kardeşi gibi mahremleri de olsa, yabana bir kadın veya hanımı da olsa fark etmez, yine namazı bozulur.Ancak erkekle kadın aynı namazı veya değişik bir namazı yan yana durarak tek başlarına kılsalar, aynı hizada bulunmaları erkeğin namazına zarar vermez. Hatta kadın veya erkekten birisi imama uymuş, diğeri de tek başına kılacak olsa namazları yine fâsit olmaz.Soruda yer alan meseleye gelince; namaz kılan erkeğin yanında veya önünde büluğ çağına gelmiş bir kadının olması erkeğin namazına bir zarar vermez. Yalnız kadının önde oturması gibi bir zaruret varsa arada bir sütre bulunmalıdır.Yani namaz kılmayan kadınların namaz kılan erkeğin yakınında bulunması erkeğin namazını bozmaz. Erkek namaz kılarken hanımının yarım metre yakınında bulunması da namazına zarar vermez.