Guatr Hastalığının Sebepleri Nelerdir ?

By | 27 Şubat 2015

Guatr Hastalığının Sebepleri Nelerdir ?Guatr Hastalığının Sebepleri Nelerdir ?

Tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Tiroid büyümesi diffüz, tek nodüllü veya birden fazla nodüllü olabilir. Diffüz tiroid büyümesinde genel­likle fonksiyon bozukluğu yoktur. Ancak çoğu nodullü guatır vakalarında tiroid fonksiyon bozukluğu, hipertiroidi veya hipotiroidi görülür.

Son yıllarda tiroid hormonları üretimindeki dengesizliğin en sık rast­lanan sebebi parfüm ve sentetik aromalardır. Parfümlerdeki DNA-rekom- binant feromonlar limbik sistem aracılığıyla TSH’ı ve böbreküstü bezinin hormon üretiminde dengeyi bozar. Bu da tiroksin üretiminde dengesizliğe yol açar ve kişinin mizacına göre tiroksin seviyesinin düşmesine veya yük­selmesine sebep olur.

Daha önce, nodüllü guatır vücut bakım ürünleri ve özellikle deterjan kullanan yetişkin kadınlarda görülmekteydi. 2008’den itibaren aynı durum vücut bakım ürünleri ve parfüm kullanan erkeklerde ve gençlerde de görülmektedir.

Hiperîiroidi (Tiroid bezinin çok çalışması)

  • Bu durumda tiroid bezi gerekenden daha fazla hormon salgılar. İştah ar­tar, korku, gerginlik, asabilik, ruhi dengesizlik, kalp çarpıntısı, kilo kaybı görülür.
  • Hipertiroidinin ana nedenleri iyotlu tuz tüketimi ve sentetik steroid hormonlardır. Sentetik steroid hormonlar ilaç olarak ve parfüm içinde alın­dığı gibi, suni yemlere besin takviyesi olarak katılarak et ve süt ürünleri va­sıtasıyla veya detarjan, vücut bakım ürünleri ve hazır gıdalara katkı madde­si olarak katılarak dolaylı yoldan alınmaktadır.
  • Steroid hormonlar doğal olarak böbreküstü bezi tarafından üretilir. Böbreküstü bezi, hipofiz, trioid ve cinsel salgı bezleri birbiriyle uyumlu çalışan iç salgı bezi zinciridir. Sentetik steroidler doğal steroidlerden 25-40 kat daha aktif olduğu için böbreküstü bezinin hormon üretimini baskılaya­rak doğal üretilen hormonların yerini alır. Böbreküstü bezinde sentetik hormonlarla bozulan hormon üretimi hipofizdeki hormon üretimini de et­kileyerek tiroid hormonları üretiminin dengesini bozar. Sonuçta kişinin şeker, tansiyon ve kolestrol dengesizliği ve tiroid hastalıkları ortaya çıkar.
  • Hipertiroidi ve ruhsal dengesizlikler özellikle parfüm kullanımının artmasıyla yaygınlaşmaktadır. Daha önce hipertiroidi parfüm kullanan titiz kadınlarda görülürdü. Bugün, yoğun parfüm kullanımına paralel olarak, er­keklerde de sık rastlanır hale gelmiştir. (“Aromalar” bölümüne bakınız.)
  • Çağdaş tıpta zehirli guatırın tiroid kanseri riskini artırdığına inanıldığı için, tedavide tiroid bezi tamamen alınarak ya da tiroide radyoaktif iyot ve­rilerek tiroid fonksiyonuna son verilir. Bu işlemlerden sonra hasta ömür bo­yu tiroid hormonu almak zorunda kalır. Ancak, ameliyat sonrası tiroid be­zinin %10-15’i bile kalsa, aşağıda anlatılan tedavi ile tiroid bezi hücreleri­nin çoğalıp çalışması ve sentetik hormonu azaltarak bırakmak mümkün ola­bilir. Tiroid bezi tamamen alındıysa geri dönüş yoktur. (“Tıbbi ilaçlar” ve “Zihin Kontrolü” bölümüne bakınız).

Hiperîiroid için Öneriler

  • Tedaviye namazı düzelterek, teşbih ve Kuran-ı Kerim okumayı artıra­rak başlanır.
  • Beslenmedeki zararlı alışkanlıkları terk etmek, yapay iyotlu tuz yerine doğal tuz geçmek, parfüm ve sentetik aromalı her türlü üründen uzak dur­mak, Pazartesi ve Perşembe günleri ara vermeden 36 saatlik açlık yapmak gerekir. Bu oruca 4 hafta devam ettikten sonra 3 günlük açlıklara başlanır, 7 gün ara ile 21 defa tekrarlanır.
  • 1.,     10., 17. ve 21. açlıktan sonra karaciğer temizlemesi yapılır. (“Karaci­ğer Temizlemesi 3. Gün” bölümüne bakınız.) Sonra, tam iyileşene kadar dolunay günleri yani hicrî ayın 13,14,15. günleri 3 günlük açlığa devam et­mek gerekir.
  • Bazı dua ve ayetlerin bazı hastalıklar üzerinde mucizevi etkisi büyüktür. Bu hastalıklardan biri de nodüllü guatrdır. “Sübhanellahi vel-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliy- yül’azim” duasını sürekli okumakla, bazı vakalarda başka hiçbir tedavi uy­gulamadan, nodüllü guatrın birkaç hafta içinde yok olduğu görülmüştür.
  • Hipertiroidide sülük kullanmak da çok başarılı sonuçlar vermektedir. Bazen ilk sülük terapisinde sülükler düştükten sonra uygulanan vakumlama ile nodül çıkartılabilir. Ancak iyileşmenin kalıcı olması için mutlaka pro­gramı tamamlamak gerekir.

Hipotiroidi (Tiroid bezinin az çalışması)

  • Tiroid bezinin yetersiz hormon salgılamasına hipotiroidi denir. Beyin­de bulunan hipofiz bezi aracılığı ile üretilen TSH hormonunun görevi ti­roid bezinin ürettiği tiroksin seviyesini dengelemek,- dolayısıyla metaboliz­mayı kontrol etmektir. Tiroid bezi az çalıştığında hipofiz daha fazla TSH ürettirerek tiroid bezini stimüle etmeye çalışır. Ancak tiroid dokularındaki bozulma sebebiyle hormon üretimi fiziki olarak mümkün değilse TSH çok yükselse de tiroksin üretilmez. Hastada umursamazlık, yorgunluk, şuur uyuşukluğu, hareketsizlik, kilo artışı, saç dökülmesi ve depresyon görülür.

Modern tıp bu durumda tiroksini taklid eden sentetik veya biyolojik (do­muz tiroksini) tiroid hormonu önerir.

  • Hipotiroidiye, basit bir sebeple en çok kan grubu “A” olanlar yakala­nır. Kan grubu “A” olanlarda tiroid bezinin, diğer kan gruplarına göre da­ha az çalışması doğaldır ve mizaca bağlı bir durumdur. Bu, onlarda mide asidinin az üretilmesi ve metabolizmanın daha yavaş çalışmasına bağlıdır. Kırmızı et yiyen ve hidrojenize yağları kullanan kan grubu “A” taşıyıcıla­rında sindirilemeyen kırmızı et ve yağ metabolikleri katı tıkanıklıklar oluşturarak tiroid bezinde damarları tıkar. Tıkanıklıklar kan dolaşımında ve dokularda bozulmaya, dolayısıyla tiroksin üretiminin azalmasına yol açar.
  • Daha karmaşık ve her kan grubunda rastlanan bir sebep ise böbrek ka­pasitesinin düşük olması ve kronik böbrek yetmezliğidir. Anne sütü alama­yıp suni gıdalarla beslenen çocuklarda metabolizma atıklarının artmasıyla baskılanan böbrekler gelişimini tamamlayamaz. Bu sebeple bazı yetişkin­lerde böbreklerin çalışma kapasitesi % 10 – % 30 arasındadır. Bu durumda böbrekler tarafından atılamayan metabolik atıkların depolanması için ti­roksin üretiminin azalması, dolayısıyla metabolizmanın yavaşlaması ve yağ üretiminin artması gerekir. Metabolik atıkları depolamanın en zararsız yo­lu yağ içinde depolamaktır. Hemen hemen bütün şişmanlarda böbrek ka­pasitesinin düşük olması veya başka sebeplerle farklı derecelerde böbrek yetmezliğine ve hipotiroidizme rastlanır.

Öneriler

  • Beslenmeyi düzelterek, zeytinyağı hariç bütün yağları beslenme liste­sinden çıkartmak gerekir. İlk 4 hafta boyunca Pazartesi ve Perşembe günleri 36 saatlik açlık yapılır.
  • Sonra 7 gün arayla 24 defa 3 günlük açlık yapılır. (Şişmanlar 3 günlük açlıkları 4 gün arayla yapmalıdır.)
  • 3.,    10., 17. ve 24. açlıktan sonra karaciğer temizlemesi, 1 hafta sonra böbrek temizlemesi yapılır (“Karaciğer Temizlemesi, 3. Gün” bölümüne bakınız.)
  • Sonra 3’er ay arayla 3 defa 10 günlük açlık, 3 aylık aralarda her Pazar­tesi 36 saatlik açlık yapılır.
  • ilaç olarak aşağıdaki acı bitkiler devamlı kullanılır
  • Pelinotu ve sinameki öğütülür, yarıyarıya karıştırılır, 3 hafta boyunca günde 2 defa 1 çay kaşığı yutulur. Ve
  • 3-5 ay boyunca hiç ara vermeden yemekten önce 3-5 acı badem + 5- 7 tatlı badem yenir. Veya
  • Bir avuç taze orman sarmaşığı yaprağı rondo ile ezilir veya havanda dö­vülür, 200 gr. su içinde 15-20 dakika bekletilerek süzülür ve gün boyu yudum yudum içilir. Hergün taze hazırlanarak 5-7 gün kullanılır. Veya
  • Günde 3 defa 1 tatlı kaşığı kuru orman sarmaşığı yaprağı 15 dakika demlenerek aç karnına içilir. Aynı şekilde hazırlanan sarı kantaron ça­yı ile dönüşümlü olarak 2-3 hafta boyunca kullanılır.
  • Her yıl, mevsimi bitene kadar salatalarda taze hindiba kullanmak, mevsim bittikten sonra kuru yapraklarını ezerek salata ve yemeklere katmak veya her gün suyla 1 tatlı kaşığı yutmak ya da 1 kahve kaşığı öğütülmüş kuru hindiba kökü yutmak çok faydalıdır.
  • 1 tatlı kaşığı deniz yosununu ıslatıp yemekten önce yutarak veya sa­lataya ekleyerek devamlı kullanmak tiroid bezini uyarır.

Tiroid için Kompressler

  • Aşağıdaki kompresslerden biri 1 gün arayla 7 defa yapılır. Sonra 2 hafta ara vererek 3-4 defa tekrarlanır ya da dönüşümlü olarak uygulanır.
  • Yağlı kağıda bal sürülür, üzerine öğütülmüş hardal tohumu serpilir ve tiroid bölgesine sarılır. 3-4 kat bezle kapatarak 20-30 dakika bekleti­lir.
  • Her akşam çörekotu öğütülür ve eski zeytinyağı veya zeytinyağı tor­tusu ile karıştırılıp tiroid bölgesine konur. Yağlı kağıtla ve bezle sabit­leştirilerek sabaha kadar bekletilir.
  • Bir miktar taze orman sarmaşığı yaprağı, taze ısırganotu veya acı ka­vun yaprağı ezilir, yağlı kağıt üzerine konarak tiroid bölgesine sarılır. 3-4 kat bezle kapatılır ve sabaha kadar bekletilir.

Tiroid Bezi Hastalıklarında Genel Öneriler

  • Tiroid fonksiyonlarını düzeltmek için öncelikle hastalık sebeplerini or­tadan kaldırmak gerekir. Sentetik hormonları azaltarak bırakmak gerikir, çünkü sentetik hormonlar bağışıklık ve metabolizma süreçlerinin dengesiz­liğine ve hormon dengesinin daha fazla bozulmasına yol açar.
  •  Tiroid bezi üzerine 7-9 tane sülük konur. Sülükler düştükten sonra ışı­nlan noktalara vakum yapılır.
  •  4 hafta sonra dişetleri ve burun deliklerine tuttuğu kadar sülük konur.
  •  Sülük tedavisiyle birlikte başlanarak 14 gün boyunca, bir gün yanak­ların kulaklara yakın bölgesine, ertesi gün çene altına olmak üzere kupa çe­kilir. 3 ayda bir tekrarlanır.
  •  Sülük tedavisi bittikten 3 hafta sonra l’er hafta arayla aşağıdaki sıraya göre hacamat yaptırılır. Sonra aynı hacamatlar ayda bir defa olacak şekilde aynı sırayla yaptırılır,- sonra da ihtiyaca göre hacamatlara devam edilir:

1. C-7 ve Omuzlar, 2. Kafa, 3. Kürek kemikleri arası, 4. Bel ve kuyruk sokumu, 5. Dizler, 6. Tekrar kafa hacamatı.

  • Bu işlemlerdeki amaç, hacamatla tiroid bezi damarlarındaki katı tıkanık­lıkları açmak, sülüklerin enzimiyle, eriyebilen tıkanıklıkları eritmek, kupa­larla, bu bölgede biriken metabolizma atıklarını dağıtarak tiroidde kan do­laşımını düzeltmektir.
  • Açlıklar arası günlerde sabah-akşam birer tatlı kaşığı taze öğütülmüş çörekotu + 20 mg. arı sütü + biraz bal karışımı ağızda eritilerek yutu­lur.
  • Yarım saat sonra başlayarak öğleye kadar 3 defa aşağıdaki karışımlardan hangisinin mevsimiyse içilir
  • Kırmızı pancar suyu + aynı miktarda ıspanak suyu + 30 gr. kereviz yaprağı suyu,-
  • Havuç suyu + aynı miktarda kırmızı pancar suyu + 20 gr. maydanoz suyu + 20 gr. kereviz yaprağı suyu,-
  • Havuç suyu + aynı miktarda brokoli suyu + 150 gr. havuç suyu + 30 gr. kereviz yaprağı suyu + 30 gr. maydonoz yaprağı suyu
  • 150 gr. beyaz lahana suyu + 50 gr. kırmızı pancar suyu + 30 gr. may­danoz suyu + 50 gr. su
  • Bu karışımlara 2-3 ay devam etmek tiroid beziyle birlikte bütün iç salgı bezlerinin mükemmel bir şekilde temizlenerek dengeli çalışmasını sağlar.

Uyan: Gaz yapan sebze suyu karışımı kullanılmamalıdır.

  • Ayrıca balla tere tohumu yemek, özellikle olgunlaşmamış ve yeni top­lanmış tere tohumu, guatr hastalıklarına çok iyi gelir. Çilek mevsiminde her gün yemek yerine 1 -1,5 kg. doğal çilek yemek ve haftanın 2 gününü sadece çilekle geçirmek bütün iç salgı bezlerinde denge sağlar.

Büyüyen tiroid bezi için kompressler

  •  Yabani semizotu, sinirliot, ısırganotu, taze asma yaprağı ve filizleri, or­man sarmaşığı ya da taze ceviz yaprağı ezilir, yağlı kağıt üzerine yerleş­tirilerek tiroide sarılır. Bez ile sabitleştirilip 3-5 saat bekletilir. Veya
  • Isırganotu yakılarak elde edilen kül taze öğütülmüş ısırgan tohumu ve suyla lapa yapılır. Akşam guatr üzerine sarılır ve sabaha kadar bekleti­lir.

Ceviz ağacının tamamı guatr için şifadır

  •  Bir ay boyunca hergün, nohut büyüklüğüne gelen 2 ceviz yutulur.
  •  Taze ceviz yaprağı kurutulur, kışın demleyerek günde 1 çay bardağı içilir.
  •  Ceviz iç perdesi, kısık ateşte 5 dakika kaynatılır, 15 dakika sonra sü­zülerek buzdolabında saklanır. Açık çay rengi olacak şekilde sıcak suy­la karıştırılarak, günde 1 -2 çay bardağı içilir. Ceviz iç perdesi ve ceviz yaprağı çayı kabızlık yapabilir. Bu nedenle 2 hafta kullandıktan sonra 3-4 hafta ara vermek gerekir.
  • Kabuklaşmamış taze cevizi bölerek, dudaklara değirmeden, dişlere ve dişetlerine masaj yapmak dişleri ve dişetlerini kuvvetlendirir, dişleri beyazlatır, tartarı düşürür, siyah lekeleri yok eder, guatrı önler. Bu iş­lem çocuklara da yapılabilir.