El-Aliyy

By | 16 Temmuz 2014

namaz-kildiran-seccade

El-Aliyy

El-Aliyy

En yüce anlamına gelir. İnsanın kendine ait bir dünyası vardır. O dünyasında hayattan beklentileri, umutları, gideremediği ihtiyaçları, paylaşamadığı sırları, gizli sevgileri, söylemek istemedikleri, hayalleri, bastırdığı öfkesi, itiraf edemediği kusurları, amaçları, kendine sakladığı düşünceleri vs. vardır.o dünyasının etrafına bir sınır koymuştur. Ve o sınırdan ne kendisini dünyaya getiren anne-babası, ne hayatını paylaştığı eşi, ne çok samimi olduğu arkdaşları, ne de ciğer paresi çocukların içeri giremez. Onları sevmediğinden veya izin vermediğinden değildir bu… Onların o alana girebilecek kudret ve sıfatları olmadığından içeri giremezler. Nitekim onlar da birer beşerdir. Aciz ve noksan sıfatlara sahipler. Bu nedenle o dünyayı onlar ne doldurabilir, ne de anlayabilirler. El-Aliyy O dünyayı anlayacak ve dolduracak yalnızca Allah’tır. Rad suresi-28: “Bunlar iman eden ve kalpleri Allah’ı anmakla huzura kavuşan kimselerdir. İyi bilin ki kalpler ancak Allah’ı anmakla huzura kavuşur.”

O’ndan başkaları seni anlayamazlar. Hayallerinden, beklentilerinden, umutlarında haberdar olamazlar. İçinde bastırdıklarını bilemezler. Kendine ne sakladığını kavrayamazlar. İstediklerii veremezler. Seni yönlendirmeye güçleri yetmez. İrade ve kalbine hükmedemezler. Sorunlarını çözemezler. Çünkü Aliyy sifatlara sahip değillerdir. Bunları yapacak, sonsuz kemal sıfatları olan tek zat var. O , Aliyy olan Allah’tır. O senin dünyanın en ince ayrıntılarına kadar bilen, hükmeden ve doldurandır.

“…Şüphesiz Allah göğüslerin özünü bilir.” Lokman suresi-23. insanlar kendilerini ortaya atıp, “insanın hayatına ancak bizler çeki düzen verebiliriz” diyebilirler. İşte onlara sorun, “sizin sıfatlarınız Aliyy mi? Oysa Allah hidayet yolunu göstermede Aliyy’dir.                    “…doğru yola iletmek bize aittir.” Leyl suresi-12. İnsanlar “biz de hüküm koyabiliriz” diyebilirler. Herkes kendi hevesinden insanların hayatına hükmeden kurallar koyabilirler. Düşünün bunu hangi sıfatla söylüyorlar? Ve onlara sorun “sizin sıfatlarınız ne ki, siz hüküm koyuyorsunuz? Oysa Allah Teala hüküm koymada da Aliyy’dir.

“Allah, hükmedenlerin  en güzel hükmedeni değil midir?” Tin suresi-8. insanlar, insanları boyun eğdirmek için, Allah’ın nimetlerini kullanırlar. Buna rağmen kendilerini rızık kapısı, velinimet olarak gösterebilirler. Onlara sorun, hangi sıfatlarla? Oysa Allah Rezzak ve Aliyy’dir.

“ Sizin Allah’tan başka taptıklarınız, size rızık veremezler. Siz rızkı Allah’ın yanında arayın. O’na tapın ve O’na şükredin. Hepiniz O’na döndürüleceksiniz.” Ankebut suresi-17. insanlar, insanların hayat ve ölüm kararlarının kendi ellerinde olduğunu düşünebilir. Bazı insanlar da onlara inanabilir. İnsanlara vaadler verebilirler ister müjde olarak, ister korku olarak… oysa Allah dilemezse kimse bir şey yapamaz. Onlara sorun, “sizin yaratmada, yargılama da, hesaba çekmede ne gibi rolünüz var?” bunların tek sahibi Aliyy olan Allah’tır.

“İyi bilin ki, göklede ve yerde ne varsa hepsi Allah’ındır. İyi bilin ki Allah’ın vaadi gerçektir., fakat çokları bilmiyorlar.”Yunus suresi-55.inanmayan ve sapmış olanlar Allah’ın sıfatlarını kabul etmeyebilirle. Onlar zaten baştan çerçeve dışındadırlar. Ama inanan insanlar, Yüce Allah’ın sıfatlarının El-Aliyy Aliyy ve Azim olduğunu bilirler.elbette insan cüz-i bilgisiyle bunu çok iyi kavrayamaz. Ama yine de derler ki “Yüce Allah’ın yüceliğini kavrayamayız, fakat irademizin ötesinde sıfatlarının kamil olduğuna inanırız.”

“Bu böyledir. Çünkü Allah haktır. O’ndan başka yalvardıkları batıldır. Gerçekten ulu ve büyük olan, yalnız Allah’tır.” Lokman suresi- 30. Rabbimiz noksanlıklardan uzak olduğuna göre Aliyy olan O’dur. Parolamız yüce Allah’ın her sıfatının yanında El- Aliyy olduğuna iman ettik.

La Aliye illallah!