Cuma Namazının Önemi -5

By | 14 Ekim 2014

cuma-namazi-ile-ilgili-sorularResulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Kim güzelce abdest aldıktan sonra Cuma namazına gider, (hutbeyi) güzel bir şekilde dinlerse, ona üç gün fazlasıyla birlikte o günden gelecek Cumaya kadarki günahları bağışlanır.
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cuma günü kişi gusleder, başını iyice yıkar, sonra da bulduğu en güzel kokuyu sürünür, güzel elbiselerini giyinir, arkasından namaza çıkıp gider, iki kişinin arasım ayırmaz, sonra da imanıı sessizce dinlerse, bir Cumadan diğer Cumaya kadar olan günahları üç gün fazlasıyla birlikte bağışlanır.
Resulullah (,Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Kim yıkanır, abdest alır, erken kalkıp biııeksiz olarak camiye gider. İmama yakın oturur, hutbeyi de dinlerse, o kimsenin camiye giderken attığı her adım için bir yıllık oruç ve namaz sevabı verilir. ”
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma günü cüniiplükten gusleder gibi yıkanır, sonra birinci saatte giderse, bir deve kurban etmiş gibi olur. İkinci saatte giden kimse ise, bir büyükbaş hayvanı kurban etmiş gibi olur. Üçüncü saatte giden, boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi olur. Dördüncü saatte giden bir kimse bir tavuk sadaka vermiş gibi olur. Beşinci saatte giden bir kimse ise, bir yumurta sadaka vermiş gibi olur. İmam (minbere) çıkınca artık melekler de hutbeyi dinlemek için camiye girerler. ”
Bir başka bir rivayette ise şöyledir: “Cuma günü olunca me-lekler mescidin kapısı önünde durular ve gelenleri öncelik sırasına göre yazarlar. İmam (minbere) çıkınca, sahifeleritıi katlar ve zikri (hutbeyi) dinlemeye başlarlar. ”
Bu hadisi şerifi rivayet eden Ebu Ümâme {Radıyallahü An- h)e bir kişi: “Ey Ebu Ümâme! Peki, imamın (minbere) çıkı-şından sonra gelen kimsenin Cuması olmaz mı?” diye sordu. Ebu Ümâme: “Olur, fakat sahifelere yazılan kimselerden olmaz” diye cevap verdi.2
Resulullah (Sallallahü A.leyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cuma günü melekler mescidlerin kapılarına gönderilir. Onlar da insanların gelişlerini yazarlar. İmam (minbere) çıktı mı sahifeler dürülür, kalemler kaldırılır. Melekler bir-birlerine: ‘Filan kişinin gelişini engelleyen ne oldu?’ diye sorarlar ve daha sonra şöyle dua ederler: ‘Allah ’ım Eğer o kimse delâlete düşmüşse, ona hidayet ver (doğruya ilet). Eğer hasta biriyse, ona şifa ver. Eğer fakirse, sen onu ihti-yaçtan kurtar. ’”
Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cuma günü olunca, şeytan çarşı ve pazara erkenden bayraklarıyla gider, insanlara bin bir engel çıkararak mani olmaya, onları cumadan geciktirmeye çalışır. Melekler de erkenden gidip mescidin kapılarına dururlar. Gelenleri birinci saatte gelenler, ikinci saatte gelenler diye yazarlar. Bu hal, imam hutbeye çıkıncaya kadar devam eder.
Kişi mescitte, imamı gidip dinleyebileceği bir yere oturup can kulağıyla dinler ve konuşmadı mı, kendisine iki kat sevap verilir. Kişi uzakta kalır ve imamı dinleyemeyeceği bir yere oturur, sessiz durur ve konuşmazsa, bir kat sevap alır. Eğer imamı görüp dinleyebileceği bir yere oturur fakat boş konuşma yapar, sessiz kalmazsa, ona iki kat günah yazılır. Eğer dinleme ve görme imkânı olmayan bir yere oturur ve boş konuşur ve sessiz kalmazsa, ona bir kat günah vardır. Kim de yanındaki arkadaşına Cuma günü ‘sus’ derse, boş konuşmuş olur. Kimde boş konuşur ise, o cumadaki sevaptan nasipsiz kalır.