Beraat Gecesi

By | 7 Nisan 2015

beraat-gecesi     Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) Kur’an-ı Kerim’inde Duhan Suresi’nin üçüncü ayet-i celile-i cemilesinde bu­yuruyor ki: “Biz onu (Kur’an-ı Kerim’i) gerçekten müba­rek bir gecede indirdik. Çünkü biz uyarıcı, korkutucu göndericileriz.” Ayeti celilede geçen Leyle-i Mübare’den murat Şaban-ı Şerifin on beşinci gecesidir. Her ne kadar başka rivayetler olsa dahi o gecede Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) Hazretleri Cibril-i Emin vasıtasıyla Kur’an-ı Kerim’i birinci kat semadaki Beytül İzzet’ten ayet ayet, sure sure olarak yeryüzüne yirmi üç senede indirmiştir. Yani mahlûkatın en şereflisi, kâinatın efendi­si, âlemlere rahmet olarak gönderilen, ahir zaman nebi­si Muhammed Mustafa (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) hazret­lerinin gönlüne indirdi. Çünkü Kur’an-ı Kerim emaneti göklere, yerlere, dağlara değil insana indirildi. Eğer in­san bu emanete riayet eder, muhafaza ederse A’layı llliyyün’e yükselir. Eğer zayi eder, muhafaza edemezse esfeli safiline iner. Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) bizleri ko­rusun. (ÂMİN)

Bazı müfessirler buyurdular ki Şaban-ı Şerifin on beşinci gecesi için dört sim vardır:

1-     Leyle-i Mübarek: Mevla Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) cemalinin bereketleri arşın zerresinden yere kadar iner. Hayır ve bereketler âlemlerin üzerine iner. Melekler ise hazinetül kuds denilen makamda toplanırlar.

2-    Leyle-i Rahmet: Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Muhakkak Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) Şaban-ı Şerifin on beşinci gecesi birinci kat semaya rahmetiyle iner. Ta ki fecr vaktine kadar. Ora­

 

da şöyle nida eder: “İsteği olan var mı vereyim. Dua eden var mı kabul edeyim. İstiğfar çeken var mı af edeyim. Rızık isteyen var mı vereyim.”

3-   Leyle-i Beraat: Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) dostla­rına cehennem beratını verir. Yani dostları ebedi olarak cehenneme girmeyecekler. Düşmanlarına da cennet beratını verir. Yani düşmanları da ebedi olarak cennete girmeyecekler.

4-   Leyle-i Sak (Vesika, Doküman Gecesi): Geçmiş bir senelik yapılan ameller (iyi veya kötü) mevlaya arz edilir. Gelecek bir senelik işler kayıt edilir. (Dünyaya ge­lecekler, ölecekler, evlenecekler, boşanacaklar, rızıklar, hayırlar, şerler, zelzeleler, harpler, vs) Rızka ait olan dosya Mikail (Aleyhisselam)’a, zelzele, harp gibi olaylar Cebrail (Aleyhisselam)’a, amellerin dosyası İsrafil (Aleyhisselam)’a, ölüme ait dosya ise Azrail (Aleyhisselam)’a teslim edilir.

Bu geceye ait altı haslet vardır:

1-    Her mühim iş o gecede ayarlanır.

2-   İbadet yapmak çok faziletlidir. Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Her kim beş ge­ceyi ihya ederse cennet ona vacib olur. (Yani bu gece­leri tevbe ve istiğfar ile geçirip bir daha günah işlemez­se.) Bunlar Terviye gecesi (Arafe’den bir önceki gece), Arafe gecesi, iki bayram geceleri ve Şaban-ı Şerif’in on beşinci gecesidir.”

3-   Rahmet-i İlahi iner ve yeryüzünün her yerini kap­lar.

4-   Mağfiret olur. Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyorlar ki: “Muhakkak ki Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) ümmetimden kendisine şirk koşandan başka herkesi affediyor. Fakat günaha devam edip tevbe et­medikçe onları da affetmiyor. Onlar şu kimselerdir: Falcılar, sihirbazlar, bid’at ehli, ehl-i İslam’a kin güden­ler, faizciler, zinacılar, içkiciler, anne ve babasına isyan ediciler, koğucular (insanlar arasında laf taşıyanlar), sıla-ı rahmi kesenler.”

5-   Efendimizin (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Ümmeti hakkındaki şefaati tamamlandı.

6-   Zemzem suyunun görünür bir şekilde artması.

Peygamberimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Şaban-ı Şerif’in on beşinci gecesi olduğu zaman gecesini ibadetle ihya ediniz.” Bir hadisi şerifte de buy­ruluyor ki: “Bir kimse isteyerek Allah (Celle Celâlühü) rıza­sı için bir gün oruç tutsa, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseyi bir karga yavrusunun yavru iken uçmaya baş­layıp ihtiyarlayıncaya kadar uçtuğu mesafe kadar ce­hennemden uzak eder.”

Peygamberimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) Şaban ayının on beşinci günü (Beraat gecesi) rahmetiyle gökyüzüne iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca kimseyi affeder.” (Kelb kabilesi kalabalık ve çok fazla sayıda ko­yun sürüsü bulunan bir kabiledir.)

Peygamberimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Beni hak peygamber olarak gönderen Allahü Teâ­lâ’ya (Celle Celâlühü) andolsun ki, Beraat gecesi bana sa-

 

lât ve selam getiren kimse, peygamberler, melekler ve tüm insanlar derecesinde sevap kazanır.”