Beraat Gecesi Ve Gününde Kılınacak Namaz

By | 7 Nisan 2015

beraat-gecesi-ve-gununde-kilinacak-namaz     1- Hazreti Ali İbn-i Ebi Talib’in (Radıyallâhü Anh) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Ey Ali (Radıyallâhü Anh)! Her kim Şaban-ı Şerif ayının yarı gecesinde (on beşinci gecesinde) yüz rekat namaz kılar ve her bir rekatında da bir defa FATİHA SURESİ ile on defa İHLAS SURESİNİ okursa,” Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) devamla buyurdu ki; “Ya Ali (Radıyallâhü Anh)! Her kim bu namazı kılarsa, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü), o kimsenin o gece istediği her ihtiyacını yerine getirir.”

Peygamber Efendimize (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) soruldu ki: ‘Ya Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)! Eğer Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseyi şaki (imansız ölecek bedbaht kimselerden) yazdıysa, saidler (imanlı ölecek bahtiyar kulları) arasına katar mı?’
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Ey Ali (Radıyallâhü Anh)! Beni hak ile gönderen Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) yemin ederim ki, Levh-i Mahfuz’da ‘Felan oğlu felan şaki olarak yaratıldı ama Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) bu hükmü sildi ve o kimseyi said kimseler arasına kattı’ diye yazılmıştır.

Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) bu namazı kılan kimseye yetmiş bin melek gönderir. Bu melekler bir sonraki seneye kadar o kimseye sevaplar yazarlar, o kimsenin günahlarını silerler ve derecelerini yükseltirler.
Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) Adn cennetlerine yedi yüz yetmiş bin melek gönderir. Bu melekler o kimse için şehirler ve köşkler bina ederler ve ağaçlar dikerler. Bu cennetler hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği, hiçbir kulun kalbine dahi hayali ve tasviri düşmeyen şehirler, köşkler ve ağaçlar ile doludur.
Eğer bu namazı kılan kişi ertesi seneye kadar ölürse şehit olarak ölür. Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) bu namazı kılan kimseye o gece okuduğu İhlas suresinin her bir harfine karşılık yetmiş bin huri verir ki her bir hurinin bir erkek, bir de dişi hizmetçisi bulunur.
Ayrıca yine bu namazı kılan kimseye yetmiş bin gılman, yetmiş bin vildan (genç hizmetçi), yetmiş bin kethüda (iş takipçisi) ve yetmiş bin kapıcı verir.

O gece İhlas suresini okuyan herkese yetmiş şehit sevabı yazılır. Daha önce kıldığı ve daha sonra kılacağı bütün namazları kabul edilir. Anne babası cehennemde bile olsalar, anne babası hakkında dua ederse ve onlar da hayatlarında Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) hiçbir şeyi şirk koşmamışlarsa, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) onları cehennemden çıkararak cennete girdirir.

Beni hak olarak gönderen Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) yemin olsun ki, bu namazı kılan kimse cennetteki makamını Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) yarattığı şekliyle görmedikçe yahut cennetteki makamı ona gösterilmedikçe dünyadan çıkmaz (ölmez).

Beni hak olarak gönderen Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) yemin olsun ki, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) gece ve gündüzün yirmi dört saatinin her bir saatinde o kimseye yetmiş bin melek gönderir ve o melekler o kimseye selam verirler, o kimse ile musafaha ederler ve Sur’a üfürülünceye kadar o kimseye dua ederler. Kıyamet gününde de en kıymetli ve seçkin olan meleklerle birlikte haşrolunur.Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) yazıcı meleklerine ‘Üzerinden sene geçinceye kadar bu kuluma hiçbir günah yazmayın ve ona sevaplar yazın’ diye emreder.
Her kim bu namazı ahiret yurdunu niyet ederek kılarsa, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseye o gece kendi katından büyük bir nasip verir. Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseye rüyasında yüz melek gönderir ki bunlardan otuzu kendisini cennetle müjdeler, otuzu cehennem azabından o kimseyi emin kılar, otuzu o kimseyi hatalardan korur, onu da kendisine düşmanlık edenlere tuzak kurar. O kimse rüyasında bu yüz meleği görmedikçe dünyadan çıkmaz (ölmez).”
Bu namaz alimler arasında HAYIR NAMAZI olarak isimlendirilmiştir. Zira bu namazın hayır ve bereketi her tarafa dağılır. Evvelki büyük zatlar, bu namazı cemaat halinde kılarlardı. Bu namazın birçok fazileti ve sevabı vardır.
Hazreti Hasan-ı Basri (Rahimehullah) demiştir ki: “Rasulullah’in (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) otuz sahabesi bana ‘Her kim bu namazı şu gecede (Beraat gecesinde) kılarsa, Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) yetmiş rahmet nazarı kendisine ulaşır. Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) her nazarında o kimsenin yetmiş ihtiyacı giderilir. Bu ihtiyaçların en küçüğü Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) mağfiretidir’ diye anlattılar.”
2- Hazreti Abdullah İbn-i Mes’ud’dan (Radıyallâhü Anh) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Her kim Şaban-ı Şerif ayının yarı gecesinde her rekatında bir FATİHA SURESİ ve beş İHLAS SURESİ ile yüz rekat namaz kılarsa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseye, her birerinin yanında nurdan bir defter bulunan beş yüz bin melek indirir ki, o melekler kıyamet gününe kadar bu kimsenin sevabını yazmaya devam ederler.”
3- Peygamber Efendimiz’den (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) rivayet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Her kim Şaban-ı Şerif ayının yarı gecesinde bir FATİHA SURESİ ve on İHLAS SURESİ ile birlikte on iki rekat namaz kılarsa, bu kimsenin günahları mahvedilir ve ömrüne bereket verilir.”
4- Hazreti Ali İbn-i Ebi Talib’in (Radıyallâhü Anh) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Şaban-ı Şerif ayının yarı gecesinde Rasulullah’ın (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) kalkıp on dört rekat namaz kıldığını gördüm. Namaz bittikten sonra oturup on dört kere FATİHA SURESİ, on dört kere İHLAS SURESİ, on dört kere FELAK SURESİ, on dört kere de NAS SURESİNİ okuduktan sonra bir defa AYETEL KÜRSİ ve bir kere de (Lekad câeküm rasûlün min enfüsiküm azîz, aleyhi mâ anittüm harîsün aleyküm bil mü’minîne raûfun rahîm. Fein tevellev fekul hasbiyallâhü lâ ilâhe illâ hû, aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm) ayetini okudu.

Okuması bitince kendisine yapmış olduğu ameli sordum. Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki:

“Her kim benim yaptığım gibi yaparsa, kendisi için yirmi kabul edilmiş hac ve yirmi sene kabul edilmiş oruç sevabı verilir. Eğer o gün oruca niyet edip sabahlarsa bu oruç o kimse için biri geçmiş senenin, biri de gelecek senenin olmak üzere iki senenin orucu gibi olur.”
5- Beraat gecesi içinde Teşbih Namazını kılmak da güzel görülen amellerdendir. (Teşbih namazının kılınışının tarifi eserimizin 181-182. sayfalarında yapılmıştır.)

6- Yine her kim Şaban-ı Şerif ayının on beşinci gününde (Beraat gecesinin gündüzünde), sırf kıyamet gününde düşmanlarını razı etmek niyetiyle dört rekat namaz kılarsa, ilk rekatta bir FATİHA SURESİ ile on bir İHLAS SURESİ, ikinci rekatta bir FATİHA SURESİ, üç KAFİRUN SURESİ ve on bir İHLAS SURESİ, üçüncü rekatta bir FATİHA SURESİ, bir TEKASÜR SURESİ (Elhakümüt-tekasür) ve on bir İHLAS SURESİ, dördüncü rekatta da bir FATİHA SURESİ, üç AYETEL KÜRSİ ve yirmi beş kere İHLAS SURESİ’ni okursa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseyi kabrin bütün korkunç hallerinden kurtarıp, kıyamette de hasımlarını kendisinden razı eder. (Bu namaz şu altı günde kılınır: Aşura günü, Terviye günü, Arafe günü, Kurban Bayramı günü, Şaban-ı Şerif ayının on beşinci günü ve Ramazan-ı Şerif ayının son Cuma günü.)