Bebekle Bol Bol Konuşmanın Önemi Nedir ?

By | 20 Mart 2015

Bebekle Bol Bol Konuşmanın Önemi Nedir ?Bebekle Bol Bol Konuşmanın Önemi Nedir ?

Son nörolojik araştırmalar sonucu elde edilen bulgular, özellikle hayatlarının ilk bir yılında bebeklerle bol bol ko­nuşmak gerektiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, bebeklerle ne kadar çok konuşulursa ileride o kadar zeki, yetenekli ve uyumlu olacaklarını söylüyor.

Dahası var: Yeni bulgular, bebeğin çevresinde konuşulan dilin, beyninin gelişmesinde çok önemli etkisi olduğu yö­nünde. O kadar ki duyulan kelimelerin; ilk bir yılda, çocu­ğun zekâ gelişimini, okuldaki başarısını ve toplumsal yete­neklerini belirleyeceği vurgulanıyor.

Bebeklerin kulakları, sese karşı aşırı duyarlıdır. Yüksek sesle bağırmalar, birden bire yapılan gürültüler, onu ürkü­tür. Ama yumuşak sesle onunla konuşursanız, ağlamasını bile kestiğini görürsünüz. Ayak sesinizi duyunca da bebek, ağlamayı bırakır. Onunla konuşun, şarkı veya İlahî söyleyin, eğlenceli sesler çıkarın, saatin tik taklarını dinletin. Bunları yaparken herhangi bir algılama olmuyormuş gibi görünse de ufacık beyin, bütün bu sesleri kaydeder ve duyu uyarı­mında bulunur.

Annelerin çoğu, bebeğin altını değiştirirken veya mama­sını verirken konuşmazlar. Oysa onunla konuşmalı; ona, ne yapılmakta olduğu anlatılmalıdır. Bebek, söylenenleri anla­mayacak; ama duyduğu ses, onun için bir duyu ve zekâ uya­rısı olacaktır.

“Bebek, dokuz aylık olunca ona çevresini tanıtmak için ‘adlandırma oyunu’ diyebileceğimiz oyunu oynayın. Adlan­dırma oyunu, çocuğa, çevresindeki eşyanın adını öğretmek­tir. Su içirdiğiniz zaman ‘su’, şeftali yedirdiğiniz zaman ‘şeftali’ diyerek çocuğun, bu adları ve kavramları öğrenmesine yardımcı olun.”

Dokuz aylık bebek, bu öğrendiklerini sadece zihnine kay­deder. Daha sonraki aşamada, bir şeyin adı söylendiğinde, çocuk bunu tekrarlar. Ondan sonraki aşamada, sadece par­makla işaret edildiği zaman, gösterilen şeyin adını söyleme­ye başlar.