Çocuk Psikolojisinde Baba İlgisinin Önemi ?

By | 20 Mart 2015

Çocuk Psikolojisinde Baba İlgisinin Önemi ?Çocuk Psikolojisinde Baba İlgisinin Önemi ?

Bizler, çocuklarımızı kucağımıza alamazdık; özellikle bü­yüklerimizin yanında. Hem erkekliğe uygun düşmezdi hem o büyüklere saygısızlık sayılırdı. Hâlbuki babaların da ço­cuklarıyla doğar doğmaz diyalog kurmaya başlaması gere­kir. Bu, fazla vakit de almayacaktır. Çünkü yeni doğan ço­cuk, günün büyük bölümünü uykuda geçirmektedir. Babalık yapmayı, çocuğun yürüyüp konuşmasına kadar erteleme­mek gerekir. Minicik yavruya neler yapılabilir? Kucağa al­mak, ona bir şeyler söylemek, oynamak, gerekirse mamasını vermek, babanın yapabileceği davranışlardır. Hissi bağlılık, böylece başlayacaktır.

Baba, bebekten uzak durmakla ikisi arasında oluşacak ya­kın, sıcak ve sıkı bağların gerçekleşmesini engelliyor demek­tir. Baba ile çocuk arasındaki iyi münasebetlerin temeli, be­beklik döneminde atılır ve bu günler, bir daha geri gelmez. Baba ile gençlik dönemindeki çocuğun arasında gelişecek

bağ, büyük ölçüde çocuğun okul öncesi yıllarındaki ilişkiye bağlıdır. Bu da daha bebeklik dönemindeki alakayla be­lirlenir. Onun için baba, “Şimdi zamanım yok; daha sonra il­gilenirim.” zihniyetini bırakıp işinden yorgun da dönse mümkün olduğu kadar çocuğunu kucaklamak ve diğer işler­de eşine yardımcı olmalıdır.

Ana baba ve diğer aile fertlerinin çocukla olan münase­betleri, çocuğun aile içindeki yerini belirler. Sağlıklı ebeveyn-çocuk ilişkileri, sağlıklı şahsiyetlerin ortaya çıkmasında etkili olur. Davranışlar ve çocuğa karşı takınılan tavır, çocu­ğun ömür binasının temelinin kalitesini belirler. Ana baba, nasıl bir çevre oluşturursa bebeğin çevresi, o olacaktır.

Bebeği, Oturağa Alıştırmaya Çalışmayın

Çocuğun, oturakta tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için, bir takım karmaşık işleri başarabilmesi; büzgen kasını zorla­mak için, sinirle ilgili kas hâkimiyetini geliştirmiş olması ge­rekir. Bu da çocuk iki yaşına gelmeden olmaz. Çocuğun otu­rakta ihtiyacını gidermesi belki sağlanabilir; ama bunun be­deli ruhi problemlerle ödenir. Bu alışkanlığın kazandırılması için çocuğun, iki yaşını geçmesi gerekmektedir.

Çocuğu Şımartma Korkusu

Şımartma, çocuklara çok ufakken aşırı ilgi gösterildiği takdirde, büyüdükleri zaman, onları ziyan edeceğimiz anla­mında kullanılır. Ama bu, bebekler için söz konusu olamaz. İsteseniz de bebeklik çağında bir çocuğu şımartamazsınız. Psikolojik açıdan bebek için en iyi şey, imkân dâhilinde is­teklerinin yerine gelmesi ve düş kırıklıklarıyla mümkün ol­duğu kadar az karşılaşmasıdır. Çocuğun temel ihtiyaçların­dan birisi, kucağa alınmak, sarılıp okşanmaktır. Yoksa ço­cuk, sevildiğini anlamaz. Çocuğun, her istediğini yapamaya­cağını öğrenmesi, gerçekten gereklidir ve bunu öğrenmeyen çocuk şımarıktır. Ama bunun öğrenilmesi, bebeklikte değil, ileriki çocukluk yaşlarında olmalıdır.