İmanın Şartları İle İlgili Sorular

By | 29 Eylül 2014

imanın şartları1- İMANIN ŞARTI KAÇ TANEDİR?

İslam Dininde inanılması, tasdik edilmesi gereken ve dince zaruri şeyler olarak sayılan altı temel esasa, imanın şartları diyoruz.
İmanın altı şartı vardır: Allah’a inanmak. Meleklere inanmak. Kitaplara inanmak. Peygamberlere inanmak. Ahiret gününe inanmak, Kaza ve Kadere inanmak.

2- İMANIN ŞARTLARINDAN BİRİNİ İNKAR EDENİN HÜKMÜ NEDİR?

Yukarıda saymış olduğumuz, imanın altı şartından birini bile inkar eden, dinden çıkar.

3- ALLAH’A İMAN NEDİR VE KAÇ SIFATI VARDIR?

Yukarıda da yazdığımız gibi, imanın altı şartından birincisi, alemin yaratıcısı Yüce Allah’a inanmaktır. Parıl parıl parıldayan yıldızlarıyla üstümüzde muhteşem gök kubbe, çeşitli güzellikleri, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle altımızda yeryüzü; bu yeryüzünde yaşayan milyonlarca canlı ve bu canlılar arasında yaratanın kendisine üstün vasıflar bahşettiği bir insanoğlu.Acaba bu düzen, bu alem, şaşmaz prensiplerle birbirini izleyen çeşitli tabiat olayları gelişi güzel bir rastlantının eseri olabilir mi? bütün bunlar, akıldan ve mantıktan mahrum bir tabiatın mahsülü olabilir mi? Saat gibi çalışan bu düzenin bir ustası yok mu? Bu sorulara muhatap olduğumuzda, kendi kendimize deriz ve düşünürüz ki: Gerçekten bütün bunları yaratan, onlara intizam veren ve yöneten birinin bulunması lazımdır. Ve bu sonuca vardıktan sonra, aklımıza ikinci bir soru gelir: “Evet, bütün bunları yaratan, yaşatan ve büyüten biri vardır, fakat bu, kimdir, ve neyin nesidir?” îşte kısır insan mantığının kendiliğinden cevaplandıramayacağı bu soruyu biz cevaplandıralım: Görünen ve görünmeyen, bilinen ve bilinmeyen bütün alemleri yoktan var eden Yüce Allah vardır ve birdir. Her şeyi yaratan, yaşatan ve öldüren O’dur. O, zamandan, mekandan ve bütün noksan sıfatlardan münezzehdir. O, hiçbir şeye muhtaç değildir, her şey O’na muhtaçtır. Yüce Allah’ın birçok kutsal isimleri ve çok büyük sıfatları vardır.İsimlerinden bazıları şunlardır: Rahman, Rahim, Halik, Rezzak, Hakim, Aziz, Gaffar, Cebbar, Tevvab, Rabb, Hakk gibi.

4- ALLAH’IN KAÇ SIFATI VARDIR VE NELERDİR?

Yüce Allah’ın birçok sıfatları vardır. Bunları üç bölümde inceliyoruz:
1.Sıfatı Selbiye
2.Sıfatı Zatiye
3.Sıfatı Subutiye

5- SIFAT I SELBİYE KAÇTIR?

Sıfatı Selbiye 6 kısımda incelenir: Vücut, Kıdem, Beka, Muhalefetün lil Havadis, Vahdaniyet, Kıyam bi nefsihi.
Bunları sırasıyla teker teker açıklayalım:

6- VÜCUT SIFATI NE DEMEKTİR?

Vücut: Yüce Allah’ın varlığı demektir. Yüce Allah’ın varlığı demektir. Gerçekte Yüce Allah vardır, birdir ve en büyük varlık O’na mahsustur. O’nun yüce varlığına her şey şahittir ve varlığı görüp dokunabildiğimiz, işittiğimiz, kokladığımız ve hatta kendi varlığımızdan bile daha ayan beyandır. Çünkü O olmasaydı hiçbir şey olmayacaktı.Hepimiz iyi biliriz ki, şu alemde hiçbir şey kendi kendisine var olamaz ve var olan bir şey de kendi kendine yok olamaz.Ve yine hepimiz biliriz ki, hiçbir mahluk ne bir zerreyi yaratabilir ve ne de bir zerreyi yok edebilir. Halbuki yaşadığımız dünyada itiraf ettiğimiz sonsuz alemler var.Her gün bu alemlerin binlercesi var olurken, binlercesi de yok olup gidiyor. Demek ki bunları var eden, yok eden üstün bir kuvvetin sahibi vardır ki, biz buna Allah diyoruz. Ve varlığını da şüphesiz kesinlikle kabul etmek mecburiyetindeyiz.

7- KIDEM SIFATI NE DEMEKTİR?

Kıdem: Öncesi olmamak demektir. Öncesi olmayana kadim denir, sonradan olana bu hadis denir. Ulu Allah, kadimdir, varlığının başlangıcı ve sonu yoktur. O, ezeldir, varlığına ve evveline asla yokluk geçmemiştir.

8- BEKA NE DEMEKTİR?

Beka: Sonu olmamak demektir. Sonu olan fani, sonu olmayana baki denir. Allah da Bakidir, ebedidir. Evveli olmadığı gibi, sonu da yoktur. Kainattaki bütün varlıklar fanidir. Bir gün Allah’ın “Yok ol” emri ile yok olacaktır.

9- MUHALEFETÜN LİL HAVADİS NE DEMEKTİR?

Muhalefettin lil havadis: Yüce Allah sonradan yaratılmış varlıklardan hiç birine benzemez. O, varlıklar aleminde gördüğümüz, bildiğimiz, duyduğumuz ve hayal ettiğimiz şeylere hiçbir şekilde benzemez. Yüce Allah, insan hafızasının hatırlayabileceği her şeyden uzak ve başkadır. Kainatta her şey sonradan var olmuştur. Ve Allah bunlardan hiç birine asla benzemez. Aynı zamanda yaratıkların muhtaç olduğu şeylere asla muhtaç değildir ve bunlardan münezzehdir.

10- KIYAM Bİ ZATİHİ NE DEMEKTİR?

Kıyam bi zatihi: Yüce Allah’ın var olması ve durması, kendi kendinedir. Kimse O’nu var etmemiş, O’nun varlığı kendi kendinedir.