Monthly Archives: Mart 2015

İğne Oyası Yazma Modelleri

Tesettürlü bayanlar başlarını örtmek için farklı farklı başlıklar kullanmaktadırlar. Tesettürlü bayanların başlarını örtmek için kullandıkları başlıklara örtü, eşarp, şal, yazma, yemeni gibi isimler verilmektedir. Bu eşyalar evin diçinde ve dışarıda kullanımına göre değişiklik gösterirler. Evden dışarı çıkarken, işe giderken ve gezmeye giderken pardesü, ferace, kap gibi giysilerin üstüne kullanılan başlıklara eşarp, şal, örtü denilmektedir. Eve… Read More »

Osmanlı Tuğrası Tablo

Tuğranın aslı oğuz lehçesinden gelen ”tuğrağ” şeklindedir. Zamanla bu kelime tuğra şekline dönüşmüştür. Tuğranın anlamı imza demektir. Osmanlı imparatorlarının yani padişahların imzası tuğraları ile atılmaktaydı. Her padişahın imzasının farklı olması açısından tuğrasıda farklıdır. Hangi padişahın tuğrası ise o padişahın tuğrasında kendi ismi bulunmakta idi. Tuğralar hat sanatı ile ustalar tarafından yapılmaktaydılar. Tuğralar tek idi aynı… Read More »

Namaz Kılmasını Öğreten Seccade

Seccade en son hali ile sadece bir kumaş parçası olmaktan çıkıp ayrıca bilgi veren bir eşya haline gelmiştir. seccadenin en faydalı ve en teknolojik son versiyonuna Namaz kılmasını öğreten seccade denilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi Namaz kılmasını öğreten seccade namaz kılmayı öğrenmek isteyen müslümanlara yardımcı olmak için üretilmiş bir eşyadır. Namaz kılmasını öğreten seccade; bir… Read More »

Toptan Seccade Online Satış

Üzerinde namaz kılınılan yaygıya seccade denilmektedir. Seccade müslümanlara ait olan her mekanda bulunmaktadır. Her müslümanın evinde, iş yerinde, okulunda, yurdunda, arabasında, dükkanında, mağazasında, çantasnda aklınıza gelebilecek her yer de muhakkak seccade bulunmaktadır. Bireyler seccadeyi kendilerine yetecek kadar birer tane yada belli bir miktarda alırlar. Kurumlar ise seccade alımlarını çok adetli olarak toptan alırlar. Toptan seccade… Read More »

Yeme ve İçme Adabı

• Yemek yiyenin yemeden önce Besmele çekmesi ve yedikten sonra “elhamdülillâh” demesi güzel olur. İçerken de böyledir. Çünkü bu, yemeğin bereketini artmr ve Şeytanı uzaklaştırır. Zira sahabe, Hz. Peygamber’e (s.a.v.), “Ey Allâh’ın elçisi! Biz yiyoruz, yiyoruz, yine de doymuyoruz” demişlerdi. Bunun üzerine Allâh Rasûlü (s.a.v.), “Ayrı ayrı yiyor olmayasınız” buyurdu. Onlar, “Evet, ayn ayn yiyoruz”… Read More »

Sol Elle Yapılacak İşler Nelerdir?

Sol ise tiksinilen işleri yapmak, sümkürmek ve taharetlenmek gibi kir gidermek, burun temizlemek ve bütün kirli şeyleri yıkamak için kullanılır. Ancak sol elini kullanmakta zorlanan veya sol eli kötürüm veya kesik olduğu için kullanma imkânı bulunmayan kişiler bunları sağ elleriyle yapabilirler. Tek ayakkabı ile yürünmez. Ancak ayakkabılarından birinin tasması (veya bağcığı) kopmuşsa [ya da ökçesi… Read More »

Sağ Elle Yapılacak İşler Nelerdir?

Tutacağı şeyleri sağ eliyle tutmak, sağ eliyle yiyip içmek, sağ eliyle tokalaşmak, abdest alırken, ayakkabı giyerken, elbise giyerken sağdan başlamak güzel bir davranıştır. Yine cami ve şehitlik gibi mübarek yerle¬re ve evlere sağ ayakla girilmelidir.

Birinin Evine Girerken İzin İstemek

• Kişi, birinin evine girmek isteyince “Selâmün aleyküm, girebilir miyim?” diyerek izin istemelidir. Çünkü nakledildiğine göre; Âmiroğullan’ndan biri, Allâh Rasûlü (s.a.v.) evde iken onun huzuruna girmek için izin isteyerek, “Gireyim mi?” demişti. Bunun üzerine Hz. Pey-gamber (s.a.v.) hizmetçisine, “Şu adamın yanma git de nasıl izin isteneceğini gösteriver” buyurdu. Hizmetçi adamın yanma vararak, “Selâmün aleyküm, girebilir… Read More »

Mekruh Olan Bazı Davranışlar

• Islık çalmak, alkış tutmak ve namazda parmaklarını çıtlatmak mekruhtur. • Semâ’ ederken kendinden geçmiş numarası yaparak giysilerini yırtmak mekruhtur. Gerçekten vecde gelip kendinden geçen için ise hüküm böyle değildir. • Yürürken bir şey yemek mekruhtur. • Yanında başkaları varken ayaklarını uzatmak ve oturma konumundan çıkacak şekilde bir şeye dayanmak mekruhtur. Çünkü bu, bir zorbalık… Read More »

Bayram Namazları

     Bayram namazlan farz-ı kifâyedir. Bir şehirde bir grup tarafından kılınınca diğerlerinden sorumluluk kalkar. Ancak bir şehir halkı, bu namazları tamamen terk etmek konusunda anlaşırlarsa tövbe edinceye kadar devlet başkanları onlarla savaşır. Bayram namazlarının ilk vakti güneş bir miktar yükseldikten sonra; son vakti ise zeval vaktidir. Kurban bayramında, ardından kurban kesileceği için bu namazın… Read More »