Vakfenin Vakti

By | 30 Eylül 2014

vakfenin-sartlari1. Arafat’ta vakfenin süresi ne zaman başlar?

Arafat’ta vakfenin süresi, Arefe günü zevalden sonra başlar ve bayramın ilk gününün fecrin doğmasına kadar devam eder.

2. Müzdelife’ye hareket ne zamandır?

Güneş battığı zaman, Müzdelife’ye dönerler. Güneş batmadan Arafat sınırından çıkmamalıdır. Müzdelife’ye gidilirken yavaş yavaş yürümek efdaldir, Dönüş sırasında; tekbir, tehlil ve devamlı telbiye getirilir.

3. Müzdelife’de namazların cemi nasıldır?

Yatsı namazının vakti girince, müezzin önce ezan okur ve bunun arkasından da kamet getirir, imamla birlikte önce akşam namazını kılarlar. Üç imama (Şafiî,Mâliki, Ahmet İbn- Hambel) göre de bu namazlar için bir ezan ve bir kamet yeterlidir.

4.Müzdelife’de akşam ve yatsı namazları tek başına kılınabilir mi?

Müzdelife’deki bu cem-i tehirde, İmam Ebû Hanife’ye göre; cemaat şart değildir. Akşam ve yatsı namazını, cem-i tehirle ve tek başına kılmak caizdir. Bu, Arafat’taki cem-i takdimin hilafmadır. Ancak efdal olan, cemaat olarak imamla birlikte kılmaktır.

5.Müzdelife’de vakfenin vakti ne zamandır?

Müzdelife’de vakfenin vakti; fecrin tuluundan, ortalığın iyice ağarmasına kadardır. Güneşin doğmasıyla bu vakfenin vakti de bitmiş olur.

6.Mina’ya hareket zamanı ne zamandır?

Hava iyice aydınlandıktan sonra ve güneş doğmadan önce, Müzdelife’den hareket edilip Mina’ya gidilir. Fakat güneş doğduktan sonra veya insanlarla birlikte, sabah namazını kılmadan önce çıkmış olan kimseye de bir şey lazım gelmez. Ancak böyle yapan kimse mekruh bir iş yapmış olur.