Talak (Boşanma) ile İlgili Sorular

By | 1 Ekim 2014

talak-bosanma-ile-ilgili-sorular1.Talak (Boşanma) ne demektir, anlamı nedir?

Talak (Boşanma): Şer’an, nikah akdini, lafz-ı mahsuse ile (özel sözlerle) ortadan kaldırmaktır.

2. Talakın rüknü nedir?

Talak’ın rüknü; erkeğin, karısına hitaben “sen boşsun” demesi veya buna benzer bir söz söylemesidir. Kadının, kocasının rızası olmadan boşanma imkanı sınırlıdır. Bazı şartlarla boşanma hakkı kadına da verilmiştir. Evlenirken veya daha sonra, talak hakkının birini, ikisini veya tamamını eşine verebilir. Mesela kadın, boşanma için mahkemeye başvurabilir.

3. Talakın vasfı?

Talak; aslında mahzurlu ve Allah’ın hoşuna gitmeyen bir olaydır. Fakat ihtiyaç halinde mübahtır.

4. Ric’i talak nedir?

Kocaya, eşine geri dönme hakkı sağlayan boşanma şekline ric’i talak denir. Bunda hemen boşanma vukuu bulmaz, iddet bitinceye kadar nikah devam eder. Bu itibarla koca, eşinin iddeti bitene kadar bu kararından tek taraflı olarak dönebilir.

Bazı mezhepler, kocanın dönme iradesini en az iki şahit huzurunda, sözlü olarak beyanını şart koşarlar. Bazıları ise; olayı şahitlendirme şart olmamakla beraber, şahitlendirmenin daha uygun olduğunu ve bunun müstehap olduğunu söylerler. Ric’i talak, iddetin bitmesiyle bâin hale gelir.

5. Bâin talak nedir?

Talak-ı bâin; boşanmanın hemen vukuu bulduğu talaktır. Bu talakta koca, tek taraflı irade beyanı ile eski nikahını devam ettiremez. Taraflar, ancak karşılıklı rıza ile ve şahitler huzurunda yeni bir akitle evliliklerini sürdürebilirler.

6. Nikahın helalliği ne zaman kaybolur?

Nikahın helalliği, yani aynı kişi ile yeniden nikahlanma; üç talak vukuu bulduğu zaman kaybolur. Üçüncü boşanma ile (Beynünât-ı Kübra) meydana gelen boşamalarda, eşlerin yeni bir akitle de olsa bir araya gelmeleri mümkün değildir. Ancak kadının başka bir evlilik yapması sonrası mümkün olması müstesnadır.