Süt ve Süt Ürünlerinin Faydaları Nelerdir ?

By | 25 Şubat 2015

Süt ve Süt Ürünlerinin Faydaları NelerdirSüt ve Süt Ürünlerinin Faydaları Nelerdir ?

2 yaşına kadar bebek için gerekli olan yegane besin anne sütüdür. İnsan, 2 yaşından sonra midesindeki süt hazım sistemini kaybeder. Artık süt, sütün kendi içindeki mikroplar ve bağırsakta yaşayan mikropların yardımıyla sindirilir. İnek sütü dahil bütün hayvanların sütü sağıldıktan hemen sonra ılıkken tüketilebilir. Çünkü süt, yeni sağıldığında, sindirimi kolaylaştıran mikroplar ve enzimler içerir. Sağıldıktan sonra bekletilen sütte üreyen zararlı mikroplar sütü zararlı hale getireceği için kaynatılması gerekir. Fakat kaynatıldığında hazmı zorlaşır. Çünkü sütün hazmını kolaylaştıran enzim ve mikroplar 43-54 derecede ölür. Ancak günümüzde sağlıklı insan kalmadığı gibi hayvanlar da genellikle sağlıksız olduğu için sütü kaynatmak gerekir.
Antibiyotik tedavisi görenlerde zararlı mikroplarla birlikte bağırsaklardaki mikroplar da yok edildiği için, süt hazmolunmaz, aşırı balgam birikimine ve kireçlenmeye, bunun sonucunda da kemik erimesine, karaciğer, dalak ve damarlarda tıkanıklığa, katarakta, safra kesesi ve böbrek taşlarına, diş çürümesi ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir (özellikle kan grubu “O” ve “A” olanlar için). Farklı ineklerden sağılarak karıştırılan, pastörize edilen süt ancak kaynatılarak, zencefil ile ve biraz ılıklaşınca bal ile karıştırılarak içilebilir. Sütlü tatlıların üzerine serpilen zencefil veya tarçın sütün hazmını kolaylaştırır.
Süt içecek değil, yemektir. Onun için küçük yudumlarla, ağızda bekleterek içmek gerekir. Süt içtikten sonra hızlı hareket etmek, uyumak veya bir şey yemek böbrek ve mesane taşlarına sebep olur. (Özellikle kan grubu “O” ve “A” olanlar için)
Karışık ve pastörize süt tüketmenin en iyi yolu yoğurt yapmaktır.
Eski alimler sütün yapısının, hayvanın rengine, boyuna, vücut yapısına, zayıf ya da şişman veya etinin sert ya da yumuşak oluşuna, diğer bir deyişle mizacına göre değiştiğini bilirlerdi. Yani sütün özelliği, hayvanın mizacı ile yakından bağlantılıdır, insanlarda ve bitkilerde olduğu gibi hayvanlarda da 4 farklı mizaç vardır, (insanlarda 4 mizaç ayrımına en uygun ayrım, 4 farklı kan grubudur.) Bu yüzden herkes, her ineğin sütünü içemez. Ancak kendi mizacı ile aynı mizaca sahip ineğin sütünü tüketebilir. Bu, tıpkı annenin sütünün nadiren çocuğuna uymaması gibidir. Bu yüzden bir ülkeye ait olan hayvan türünü başka bir ülkeden getirilen hayvan türüyle değiştirmek veya farklı ineklerden sağılan sütü karıştırarak tüketmek sağlıklı değildir.
Toplumumuzda, Peygamberimizin (s.a.v.) “Süt için!” emri yaygın olarak bilinmektedir. Fakat Peygamberimiz (s.a.v.) bunu, ömründe hiç suni yem yemeyen, tek deve, tek koyun, tek keçiden veya tek inekten yeni sağılmış sütü içen ve hayatında hiç antibiyotik almamış insanlar için buyurmuştur. Günümüzde hiç antibiyotik kullanmamış kimse bulunmadığı gibi, doğal beslenen hayvandan yeni sağılmış sütün tadını bilen de yoktur.
Süt üretimini artırmak için ineklere verilen büyüme hormonu, insandaki büyüme faktörünü (IGF-1) arttırabilir. Büyüme faktörü, hemen hemen bütün dokularda hücre üremesini kontrolsüz bir şekilde artırarak kansere neden olabilir.
P Doğal taze sütü balla içmek rengi güzelleştirir, kilo aldırır. Ballı süt, yaşlı insanların kuru ve soğuk mizacına iyi gelir. Kuruluğu azaltır, soğukluğu dengeler.
Tümör ve kansere, karaciğer, dalak, böbrek ve deri hastalıklarına, baş ağrısı, kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi hastalıklara süt zararlıdır. Bu hastalıklar için yalnız deve sütü faydalıdır.