Sinameki

By | 29 Eylül 2014

pardesu

images1

Cildi, saçları, gözleri parlatır, kanı temizler, mideyi ve kalbi kuvvetlendi­rir, karaciğerdeki tıkanıklığı açar, bağırsakları çalıştırır, idrarı artırır, ateşi düşürür, kireçlenmeyi önler. Temel özelliği kalbi güçlendirmek olan sinameki, hekimler tarafından “muhteşem ilaç” olarak isimlendi­rilmiştir. Sinamekiyi çay olarak değil, yapraklarını öğütüp yutarak ve­ya karışımlar halinde kullanmak gerekir. Mesela;

-30 gr. sinameki + 15 gr. kekik öğütülür 15 gr. nane ile karıştırılarak, akşam yemeği üzerine yarım veya 1 çay kaşığı serpilir veya yemekten sonra su ile yutulur.

-Eşit miktarlarlarda sinameki, kişniş, kekik öğütülür ve akşam yemeği üzerine serpilir.

-Öğütülmüş sinameki balla karıştırılır ve yemekten sonra yarım veya 1 çay kaşığı yutulur.

-1 çorba kaşığı öğütülmüş kimyon + 2 çorba kaşığı öğütülmüş çemen + 1 çorba kaşığı öğütülmüş sinameki + 3-4 limon suyu + 150-200 gr. zeytinyağı + 3 baş dövülmüş sarımsak iyice karıştırılır. Yemekle birlik­te veya ekmek üzerine sürerek, günde 1 çorba kaşığı yemek bağırsak­ların düzenli çalışmasını sağlar.

1/3-1/2 çay kaşığı öğütülmüş sinameki yemekten sonra suyla yutulur veya aynı miktar sinameki yaprağı çiğnenerek yutulur.

Sinameki çayı da ara sıra kullanılabilir. Sinamekiyi sık kullanmak zorun­da kalanlar onun çayını değil, öğütülmüş karışımlarını kullansalar daha iyi olur.

Miktarın ayarı kişinin bünyesine göre yapılır. Sinameki veya karışımla­rından biri sancı yaparsa veya bağırsakları şiddetli çalıştırırsa dozunu azalt­mak gerekir. Zaman zaman ara vererek ömür boyu kullanmak mümkündür.Enes bin Malik’ten (r.a.) nakledilen bir Hadis-i Şerifte “Bu üç şey her şe­ye şifadır: sinameki, kimyon, çörekotu” buyrulmuştur.

Sinameki müshil olarak kullanılacaksa yemekle birlikte veya yemekten sonra, genel tedavi için kullanılacaksa yemekten önce alınmalıdır.