Sehiv (Unutma) Secdesi ile İlgili Sorular – 9

By | 24 Eylül 2014

sehiv-secdesi-ile-ilgili-sorular1. Farzların ilk iki rekâtında Fatiha’nın tamamını veya çoğunu okumayan kimseye sehiv secdesi gerekir mi?

Farzların iki rekâtında Fatiha’nın tamamını veya çoğunu okumayan kimsenin sehiv secde yapması gerekir. Fatihanın çoğunu okuyup da kalanını unutana gerekmez. Farzların son iki rekâtında fatihayı okumazsa sehiv secdesi gerekmez. Çür burada fatihayı okumak sünnettir. Ancak, vitir ve nafile nam larm her rekâtında fatiha okumak vacip olduğu için bunla her hangi bir rekâtında fatiha okumadığı takdirde sehiv secdesi yapmak lazım gelir. Sadece fatihayı okuyup sureyi okuma} veya fatihayı sureden sonra okuyana da sehiv secdesi gerekir.

2. Namazlarda birinci oturuş yapılmadan ayağa kalk kimse ne yapar?

Dört rekâtlı namazlarda birinci oturuş yapılmadan ayağa; kalkılırsa vacip terk edildiği için sehiv secdesi gerekir. Bu durumda ettahiyyâtü okumak için oturmayı unutup ayağa kalkan kimse, tam ayağa kalkmadan yanıldığını anladığı takdirde eğer oturmaya yakın ise döner oturur ve ettehiyyâtüyü okur, eğer; kıyama (ayakta durmaya) daha yakın ise geri dönüp oturmaz ayağa kalkıp doğrulur ve vacibi terk ettiği için sehiv secdesi yapar.

3. Bir kimse vitir namazında kıyamda iken, ikin rekâtta mı, yoksa üçüncü rekâtta mı olduğu hususunda şüpheye düşerse ne yapar?

Bir kimse vitir namazında kıyamda iken, ikinci rekâtta mı yoksa üçüncü rekâtta mı olduğu hususunda şüpheye düşer; kılmakta olduğu rekâtı tamamlayıp kunut duasını okur ve rüku ve secdeye gittikten sonra oturur. Sonra kalkıp bir rekât daha kılar ve o rekâtta da kunutu okur.