Recebi-İ Şerif Ayında Kılınacak Nafile Namazlar

By | 7 Nisan 2015

recebi-serif-ayinda-kilinacak-nafile-namazlar    1- Receb-i Şerif ayının ilk gecesinde yirmi rekat namaz kılınır. Hazreti Enes’in (Radıyallâhü Anh) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Her kim Receb-i Şerif ayının ilk gecesinde akşam namazını kıldıktan sonra birer Fatiha Suresi ve İhlas Suresi ile birlikte yirmi rekat namaz kılar ve onların arasında on selam verirse (yani bu yirmi rekatı her iki rekatta bir selam vererek kılarsa), o kimsenin bu namazla kazanacağı sevabın ne kadar büyük olduğunu biliyor musunuz? Şüphesiz Ruhul Emin olan Cebrail (Aleyhisselam) onu bana bildirdi.” Biz, “Allah (Celle Celâlühü) ve Resulü (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) daha iyi bilir” deyince Resulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem):

“Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü), o kimsenin kendi nefsini, malını, ailesini ve çocuklarını korur. Bu namazı kılan kimse kabir azabından korunur. Sırat köprüsünü hesapsız ve azapsız bir şekilde şimşek gibi geçer” buyurdu.

Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Receb-i Şerif ayının ilk gecesinin fazileti hakkında şöyle buyurmuşlardır: “Gecelerin en büyüğü ve saygı değeri dört tanedir. Receb’in ilk gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi.”
2- Receb-i Şerif ayının başında, ortasında ve sonunda kılınacak namaz:

Hazreti Selman’ın (Radıyallâhü Anh) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Receb-i Şerif ayının hilali belirdiğinde kendisine şöyle buyurmuştur: “Ey Selman (Radıyallâhü Anh)! Herhangi bir imanlı kadın veya erkek bu ayda otuz rekat namaz kılar ve her rekatta bir kere FATİHA, üç kere de İHLAS ve KAFİRUN surelerini okursa muhakkak ki Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimsenin günahlarını siler, ayın tamamında oruç tutmuş gibi kendisine ecir verir, gelecek seneye kadar devamlı namaz kılanlardan sayılmış olur.
Kendisi için her gün Bedir şehitlerinden bir şehid ameli yükseltilir. Her günün orucuna mukabil o kimse için bir senelik ibadet yazılır. O kimse için bin derece yükseltilir.
Eğer bir kimse Receb-i Şerif ayının tamamını oruç tutup bu namazı da kılarsa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseyi ateşten kurtarır. Cenneti kendisine vacip kılar ve Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) manevi civarında makbul kullardan olur.
Cibril (Aleyhisselam) bana bunu bildirdi ve ‘Ya Muhammed (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)! Bu namaz sizinle müşrik ve münafıklar arasında bir alamettir. Çünkü münafıklar bu namazı kılamazlar’ buyurdu.”
Bunun üzerine Hazreti Selman (Radıyallâhü Anh) ‘Bu namazı nasıl ve ne zaman kılacağım?’ diye sorunca Resulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Ey Selman (Radıyallâhü Anh)! Receb-i Şerif ayının başında on rekat kılıp, her rekatta bir FATİHA, üçer kere de İHLAS ve KAFİRUN surelerini okursun. Son selamı verdikten sonra
(Lâ ilâhe illallâhü vahdehü lâ şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yumît, ve hüve hayyün la yemût, biyedihil hayru ve hüve alâ külli şeyîn kadîr.
Allâhümme lâ mânia limâ e’tayte ve lâ mu’tiye limâ mene’te ve lâ yenfeu zel ceddi minkel ceddü)
‘Allah’tan (Celle Celâlühü) başka hiçbir ilah yoktur. O tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na aittir. Hamd O’na mahsustur. Diriltir ve öldürür. Kendisi ise daima diridir, hiç ölmez. Bütün hayırlar O’nun kudret elindedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.
Ey Allah’ım (Celle Celâlühü)! Senin verdiğine hiçbir engel yoktur, engellediğini de verecek birisi yoktur. Zenginlik sahibine, serveti Sana karşı yaramaz!’ dersin. Sonra da ellerini yüzüne sürersin.
Ayın ortasında da on rekat namaz kılarsın. Her rekatta bir FATİHA, üçer kere de İHLAS ve KAFİRUN surelerini okursun. Son selamı verdikten sonra ellerini kaldırıp;
(Lâ ilâhe illallâhü vahdehü lâ şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yumît, ve hüve hayyün la yemût, biyedihil hayru ve hüve alâ külli şeyîn kadîr.
İlâhen vâhiden ehaden sameden ferden vetren lem yettehiz sâhibeten ve lâ veledâ)
‘Allah’tan (Celle Celâlühü) başka hiçbir ilah yoktur. O tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na aittir. Hamd O’na mahsustur. Diriltir ve öldürür. Kendisi ise daima diridir, hiç ölmez. Bütün hayırlar O’nun kudret elindedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.
O, Vahid, Ehad, Samed, bir ve tek olan ilahtır. Eş ve çocuk edinmemiştir.’ dersin. Sonra da ellerini yüzüne sürersin.
Ayın sonunda da on rekat namaz kılarsın. Her rekatta bir FATİHA, üçer kere de İHLAS ve KAFİRUN surelerini okursun. Son selamı verdikten sonra ellerini kaldırıp;
(Lâ ilâhe illallâhü vahdehü lâ şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yumît, ve hüve hayyün la yemût, biyedihil hayru ve hüve alâ külli şeyîn kadîr.
Ve sallallâhü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihit tahirîne ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm)
‘Allah’tan (Celle Celâlühü) başka hiçbir ilah yoktur. O tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na aittir. Hamd O’na mahsustur. Diriltir ve öldürür. Kendisi ise daima diridir, hiç ölmez. Bütün hayırlar O’nun kudret elindedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.
Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü), Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa’ya (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) ve O’nun temiz Ehl-i Beyt’ine salat etsin. O çok yüce ve pek büyük Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) yardımı olmadan (hiçbir şeye) güç ve kuvvet yoktur’ de ve dilediğini iste, duan kabul edilir.
Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) seninle cehennem arasına her birinin mesafesi gök ile yer arası kadar olan yetmiş hendek koyar ve her rekata mukabil sana bir
milyon rekat sevabı yazar. Ayrıca sana ateşten (cehennemden) berat ve sırattan geçiş izni verir.”
Hazreti Selman (Radıyallâhü Anh) devamla şöyle anlattı. “Nebi (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) bu hadis-i şerifi bitirince duyduğum bu kadar fazla mükafattan dolayı Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) şükür için ağlayarak secdeye kapandım.”
3- Receb-i Şerif ayının ilk Perşembe günü on altı rekat namaz kılınır. Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Bir kimse, Receb-i Şerif ayının ilk Perşembe günü şafak vaktinde on altı rekat namaz kılsa, her rekatında birer defa FATİHA, İHLAS, FELAK ve NAS SURELERİ’ni okusa, dünyadan çıktığında anasından doğduğu gün gibi temiz olarak çıkar. Kıyamette şehidler ile beraber kalkar, cennete peygamberler ile girer.”
4- Regaib Gecesi Namazı: (78-80. sayfalarda zikredilmiştir.)

3- Receb ayının ilk Cuma günü öğle ile ikindi arasında dört rekat namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ, yedi AYETEL KÜRSİ, beşer defa da İHLAS, FELAK ve NAS SURELERİ okunur. Selam verdikten son ra yirmi beş defa
(La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azimül kebirül müteal) der, daha sonra da Allahü Teâlâ’ya
(Estağfirullâhe ve etûbü ileyh) diye on defa tevbede bulunur.
6- Receb ayının on beşinci gecesi yüz rekat namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ ile on İHLAS SURESİ okunur. Namazdan sonra Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) bin defa istiğfarda bulunulur.
Hazreti Enes’den (Radıyallâhü Anh) merfuan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Her kim Receb-i Şerif ayının yarı gecesinde (on beşinci gecesinde) on dört rekat namaz kılar ve her rekatta da bir FATİHA, yirmi İHLAS, üçer defa da FELAK ve NAS surelerini okursa, namazı bitirince de bana on defa salat okur,peşinden de otuzar kere teşbih, hamd
tekbir ve tehlilde bulunursa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseye sevaplarını yazmak ve Firdevs cennetinde onun için ağaçlar dikmek üzere bin melek yollar. O geceye kadar yaptığı bütün günahlarını siler ve bir dahaki seneye kadar kendisine hiçbir günah yazmaz.

Bu namazda okuduğu her harfe karşılık kendisine yedi yüz hasene (iyilik) yazar, her rüku’ ve secdesine karşılık cennette ona yeşil zebercedden on tane köşk bina eder.
Her rekata mukabil cennette ona kırmızı yakuttan on şehir verir. Bir melek gelerek elini o kimsenin omuzları arasına koyarak; ‘Geçmiş günahların bağışlandı, ameline yeniden başla’ der.”
7- Receb ayının on beşinci günü elli rekat namaz kılınır. Her rekatında birer defa FATİHA ve İHLAS SURELERİ okunur.
8- Miraç Gecesi Namazı: Miraç gecesi Receb ayının yirmi yedinci gecesine isabet eder. Bu gecede on iki rekat namaz kılınır.
Hazreti Enes’den (Radıyallâhü Anh) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Receb-i Şerif ayında öyle bir gece vardır ki, o gecede amel edene yüz senelik haseneler (iyilikler) yazılır. O gece, Receb-i Şerif’in bitmesine üç gece kaladır.
Her kim o gecede on iki rekat namaz kılar, her rekatında bir FATİHA ve Kur’an-ı Kerim’den bir sure okur, her iki rekatta bir tahiyyata oturup teşehhüd okur ve selam verirse, sonra da yüz kere
deyip yüz kere de istiğfarda bulunur, sonra da Nebi (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)’e yüz defa salavat okursa, bu kişi dünyalık veya ahiretlik herhangi bir hususta kendisi hakkında dua ederse ve o gecenin sabahında da oruca niyet ederse, -herhangi bir günah ile alakalı dua yapmış olmadıkça- gerçekten Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimsenin bütün dualarını kabul eder.”
9- Miraç gününde kılınacak namaz: Hazreti Hasan-ı Basri (Radıyallâhü Anh) şöyle buyurmuştur: “Receb-i Şerif ayının yirmi yedinci günü olunca Hazreti Abdullah İbn-i Abbas (Radıyallâhü Anh) sabahleyin itikafa girip öğlene (öğleden önceki kerahet vaktine) kadar namaza devam ederdi. Öğle namazını kılınca kısa bir nafile kılar ve peşinden de dört rekatlı bir namaz kılardı. Bu namazın her rekatında bir defa FATİHA suresi, birer defa FELAK ve NAS sureleri, üç defa KADİR suresi ve elli defa da İHLAS suresi okurdu. Daha sonra ikindi vaktine kadar duaya devam eder ve ‘Bu gün Resulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) de böyle yapardı’ derdi.”