Rahim Kanseri

By | 21 Temmuz 2014

namaz-kildiran-seccade

Rahim KanseriRahim Kanseri
Kanserin rahme yerleşmesinde başlıca neden, ihmal gelmektedir. Muhakkak bu ihmalkârlık da, rallimin içerde ve gözle görülmeyen bir organ olması ve hastalığın çok açık belirtilerle hissedilmemesinden ileri gelmekledir. Çünkü görünüşle tamamen sıhhatte olan bir kadının rahminde hastalık bulunabilir. Hele kanser, sinsi bir hastalıktır. Kadının rahmine gelir yerleşir de, başlangıçta kendini hiç belli etmez.
Bütün kanserler gibi rahim kanseri de başlangıçta gürültüsüz, ağrısız ve arızasız gelişir. Sağlık durumunda aksama yapmaz; iştah, uyku, renk ve canlılık yerindedir. Ancak bir gün artık bu sinsi durum kaybolur ve kanser, çeşitli belirtileri ile meydana çıkar.
Kanser, rahimin çeşitli kısımlarında meydana gelebilir: Rahmin boynu, rahim ağzı, rahim içi. Rahim Kanseri Rahim boynundaki kanserler, kendilerini zaman zaman kanamalarla belli eder ve erken teşhise imkân verirler.
Fakat rahim içi kanserleri bazen hiç kanama yapmaz ve hastalık ancak çok ilerledikten hatta tedavisi imkânsızlaştıktan sonra kendilerini ne verirler.
Ancak kanamalar da yine, hastalığın başlangıç değil, bir hayli ileri safhasında baş gösterirler.
Onun için rahim kanseri tehlikesinden korunmanın tek bir yolu vardır: Zaman zaman, hiçbir rahatsızlık belirtisi bulunmasa da doktora kontrol muayenesi yaptırmak. Doktor, bu. muayenede, rahim ve rahim boynunda herhangi bir anormallik, bir çıbanbaşı, bir şişlik, hafif dokunuşlarda kanama olup olmadığına bakar.
Eğer bu belirtilerden herhangi biri görülür ve kanser teşhisi konursa, erken başlanan tedavi, hastalığı tamamen giderir.
Ancak kadınlar, böyle kontrol muayenelerine gitmekten kaçınmaktadırlar.
Düzenli bir muayeneden kaçan kadınlar, hiç değilse akıntı ve aybaşları dışında kanamalar olduğu zaman, hiç vakit geçirmeden doktora muayene olmayı ihmal etmemelidir. Birçok kadınlar zamansız bir rahim kanamasını, «Bu ay iki kere aybaşı oldum» şeklinde yorumlarlar.
Gerçi baçen genç kadınların bir aybaşı devresinde iki kere âdet gördükleri olur; fakat bu düzensiz kanamalar Çoğunlukla, içerdeki bir anormalliğin belirtisidir.
Onun için beklenen âdet görme günleri dışında tuvalet yaparken, vücudu zorlayıcı bir harekette bulunurken cinsel birleşmeler sırasında çok hafif de olsa bir kanama görüldüğü zaman kanser şüphesi akla getirilmelidir.
Kadın üreme organlarının bütün çevresinde tıpkı gövdenin öteki bölümlerinde, ona uygun yerlerinde olduğu gibi, tümörlerin ortaya çıktığım görüyoruz.
Rahimin kas myomları rahim zarında bulunan bağlayıcı dokularda çıkar. Sağlam dokuyu gelişi güzel delip rahim yolu ile içerilere doğru uzar, çıplak çevre zarını bile yırtar. İşte o zaman hastalığın ilk belirtileri başlamış olur ki ki bu da, myomda görülen kanamalardır.
Myomun büyüklüğü fındık büyüklüğünden futbol topuna kadar değişir. Rahim Kanseri Rahimin bir çok bölümlerinde aynı anda meydana çıkan myomlar, kanamalar ya da kann boşluğunda ortaya çıkan değişiklikler yüzünden bir takım ağrılar yaparlar. Bunların kesin büyüklüğü ancak muayene sonucu anlaşılır.
Myomlar büyük olmayıp kanamalar yaratmıyorsa o zaman tedavi gerekli olmaz. Ancak yine de büyümeleri düzenli bir şekilde doktorca kontrol edilmelidir. Myomlar kanamalar yaptığında, hastalık tedavi olunmalıdır.
Yumurtalıktaki myomlara gelince, bunlar çok değişik karakter taşırlar. Bir myom ya kiste (su kıvamında akıcılığı olan domuz urlarına) benzer ya da önceden çıkan bir urun önemli bir kısmı olabilir. Bu arada bir yandan akıntının, bir yandan da sık dokuların bulunduğu yerde çeşitli biçimlerde dışa çıkmalar olur.
Yumurtalıktaki myomlar (şişmeler) çoğunlukla kanserli olmayan bir urdur. Bunlar, yumurtalık dokusunun çevresine girer, fakat arada yıpratmalar yapamaz.
Myomun karakteri, basit muayene sonucu belirlene mez. Myomun giderilmesi ancak ameliyatla mümkündür.