Necasetten Taharet ile İlgili Sorular – 4

By | 22 Eylül 2014

abdestin sünnetleri nelerdir1. Genel olarak hangi pislikler necâset-i galizadır?

Genel bir ifadeyle; insan vücudundan çıkmış olan abdesti veya guslü gerektiren bütün şeyler büyük pisliktir (necâset-i galîzadır). İnsan tersi, idrar (küçük oğlan ve kız çocuklarının idrarı), meni, mezi, vedi, irin, sarı su, ağız dolusu kusuntu necaset-i galîzadır. Ayrıca; kan, kadınlarda görülen hayız, nifas, istihaze kanı, alkollü içki, ölmüş hayvan eti, eti yenmeyen hayvanların idrarı, katır merkep tersleri, sığır tersi, köpek tersi, tavuk, kaz ve ördek tersleri. Yırtıcı hayvanların tersleri, kedi, farenin tersleri ve idrarları da necaset-i galîzadır.

Şafiî Mezhebine göre; meni necis değildir. Diğer taraftan, bu mezhebe göre; az veya çok bütün sarhoş edici sıvılar necistir.

2. Necaset-i galize olarak sayılan bu pisliklerden herhangi biri elbiseye bulaşırsa namaza mani midir?

Bunlardan her hangi biri, bir elbiseye bir dirhem bulaşırsa o elbise ile namaz kılmak caiz değildir.
Şafiî Mezhebine göre; necasetin azı da çok hükmündedir.

3. Necâset-i hafife (ağır olmayan) pislikler nelerdir?

Atın idrarı, eti yenen ehli hayvanlardan koyun, keçi, sığır, manda ve devenin dışkısı ve idrarı, eti yenmeyen kuşların pislikleri ağır olmayan (necaset-i hafife) pisliktir. Her hayvanın salyası da bevli (idrarı) gibidir.

4. Bu bölüme giren (necaset-i hafife bölümüne) pisliklerden ne kadarı namaza manidir?

Necaset-i hafife bölümüne giren pisliklerden beden veya elbiseye bulaşan miktar, beden veya elbisenin dörtte birinden fazla ise namaz sahih olmaz. Bu miktarın azı namaza mani değildir.