Namazın Kılınışı ile İlgili Sorular

By | 23 Eylül 2014

namazi-kilinisi-ile-ilgili-sorular1. Namaza nasıl başlanır?

Namaza başlamayı murat eden kimse, önce (tahrim tekbiri veya iftitah tekbiri denilen) Allâhu Ekber lafzıyla tekbir alır ve başparmakları, kulak hizasına varıncaya kadar ellerini kaldırır. Tekbir alırken başını eğmez.

2. Tekbir alırken ellerin durumu nasıl olmalıdır?

Bir kimse tekbir alırken, ellerinin içini kıbleye doğru çevirir, parmaklarının arasını açar, ellerini kaldırır ve başparmaklarını kulak hizasına kadar kaldırır ve hafif bekleterek tekbirini alır.

3. Tekbir için eller ne zaman kaldırılır?

Eller, başlama tekbiri almadan önce kaldırılır. Vitir namazındaki kunut tekbiri ile, bayram namazlarındaki ziyade tekbirleri de böyledir.

4. Kadınlar tekbir alırken eller nereye kadar kaldırılir?

Kadınlar tekbir alırken ellerini omuzları hizasına kaldırırlar. Erkekler gibi kulaklarına değdirmezler.

5. Tekbir alırken parmakların durumu nasıldır?

Erkekler tekbir esnasında ellerini kaldırdıkları zaman parmakların tam bir şekilde birbirine birleştirmedikleri gibi, tam olarak da açmazlar. Parmaklar kapalılıkla açıklık arasında olur.

6. Tekbir alırken “Allah” lafzının telaffuzu nasıl olmalıdır?

Tekbir alırken Allah lafzının telaffuzunda çok dikkat gerekir. Zira; Allah lafzının başındaki elif uzun okunursa, meddedilirse, namaza başlanmış sayılmaz. Bunu kasten yaparsa onun kâfir olmasından korkulur. Bunun gibi, Ekber lafzının elifini veya Be’ sini uzatırsa, o kimse yine namaza başlamış olmaz. Bir kimsenin Allah lafzının He’ sini, ve Ekber lafz Re’ sini uzatması da hatadır. Allâhu Ekber lafzındaki He’yi cezmederek Allâh Ekber demek de hatadır. Ayrıca, bir kimse Allahu Ekber lafzının hemzelerini uzattığı zaman, bu hal şüphe yerinde olduğundan namazı bozulur.

7. Tekbirden sonra eller nereye bağlanır?

Erkekler tekbir aldıktan sonra sağ elini sol elinin üzerine kor ve ellerini göbeğinin altına bağlar. Kadınlar ise ellerin göğüslerinin üzerine koyarlar.