Muharrem Ayında Tutulacak Nafile Oruçlar

By | 7 Nisan 2015

muharrem-ayinda-tutulacak-nafile-oruclar    1- Muharrem ayında oruç tutmanın fazileti: Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz, gece yarısı kılınan teheccüd namazıdır. Ramazan ayının orucundan sonra en faziletli oruç ise Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) ayı olan Muharrem ayındaki oruçtur.”
2- Muharrem ayının ilk günü oruçlu olmanın fazileti:

Hazreti İbn-i Abbas’dan (Radıyallâhü Anhüma) rivayet edilmiştir: Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhü Anhüma) dedi ki: Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü), tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar   (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır).”

Başka bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuşlardır: “Bir kimse Zilhicce ayının onuncu gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa, o kimse yirmi günlük taat sevabına erer. Aynı zamanda iki âlemde de saidlerden olur.”
3- Muharrem ayının onuncu günü (Aşura günü) oruç tutmanın fazileti: Muharrem ayının onuncu gününde (Aşura gününde) tutulacak oruç hakkında da Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Bir kimse Aşura günü oruçlu olsa ona on iki bin hac, on iki bin umre ve on iki bin şehid sevabı verilir. Yine bir kimse Aşura günü bir yetime iyilik etse,en edna (düşük) iyilik bir yetimin başını okşamaktır- elinin altındaki kılların sayısınca o kimsenin cennette derecesi yükselir. Aşura günü bir kimse bir oruçluyu iftar ettirse, o günde bütün Ümmeti Muhammed’i bir yere toplayıp büyük bir ziyafet vererek hepsini doyurmuş gibi olur.”

Yine buyurmuşlardır ki: “Bir kimse, Aşura günü oruçlu olsa, İsmail Peygamberin (Aleyhisselam) evlatlarından yüz bin kul azad etmiş gibi olur. Aynı zamanda o kişiye cennette inci ve yakuttan kırk köşk yapılır. Ayrıca Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimsenin tenini cehen-neme haram eder. Cennetin bütün kapıları kendisine açılır, hangi kapısından dilerse girer.”

Ancak Aşura orucunda evla olan şudur ki: Yahudilere benzememek için sadece o gün oruç tutmakla kalmamalı, Aşura gününü ya bir gün öncesiyle, ya da bir gün sonrasıyla beraber tutulmalıdır.

4- Muharrem ayında (ve diğer haram aylarda) Per-şembe, Cuma ve Cumartesi günü oruç tutmanın fazileti: Hazreti İbn-i Abbas’dan (Radıyallâhü Anh) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Her kim, herhangi bir haram ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü olmak üzere üç günü (peşpeşe) oruçlu geçirirse, kendisine (bu oruç karşılığında) iki sene, (diğer bir rivayette) yedi yüz sene, (diğer bir rivayette de) dokuz yüz sene (nafile ibadet) sevabı verilir.”
Hazreti Enes’ten (Radıyallâhü Anh) rivayet edilmiştir: Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır.”
5- Muharrem ayının on üç, on dört ve on beşinci günü oruç tutmanın fazileti: Hazreti Enes İbn-i Malik’ten rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Herhangi bir aydan on üç, on dört ve on beşinci günler olan Eyyam-ı Bîd’i oruçlu geçiren kimseye Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) birinci gününde on bin sene, ikinci gününde yüz bin sene, üçüncü gününde ise üç yüz bin senelik ecir verir.”
6- Muharrem ayında bir gün oruç tutmanın fazileti: Hazreti ¡bn-i Abbas’dan (Radıyallâhü Anhüma) rivayet edilmiştir: Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhü Anhüma) dedi ki: Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Muharrem ayında bir gün oruç tu¬tarsa, o kimsenin tuttuğu her bir güne karşılık olarak kendisine otuz günlük oruç sevabı verilir.”
Peygamber Efendimiz’den (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) rivayet edilmiştir ki: “Haram aydan bir günün orucu, diğer aylarda tutulan otuz gün oruca bedeldir.”

7- Muharrem ayının ilk Cuma günü oruç tutmanın fazileti: Hazreti Enes’ten (Radıyallâhü Anh) rivayet edilmiştir: Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Muharrem ayının ilk Cuma gününü oruçlu geçirirse, o kimsenin bütün geçmiş günahları bağışlanır.”

8- Muharrem ayının ilk on günü oruç tutmanın fazileti: Hazreti Aişe’den (Radıyallâhü Anha) rivayet edilmiştir:

Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Aşura gününe kadar olan (Muharrem ayının ilk) on gününü oruçlu olarak geçirirse Firdevs-i A’la cennetine varis kılınır (ulaştırılır).”

9- Muharrem ayında üç gün oruç tutmanın fazileti: Hazreti Ali (Radıyallâhü Anh) anlatıyor:“Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) hacda idi. Kendisine selam verdiğim zaman buyurdular ki: ‘Ya Ali (Radıyallâhü Anh)! Bu, Cibril’dir (Aleyhisselam). Sana selam ediyor.’ Bunun üzerine ben ‘Selam Sizin ve onun üzerine olsun’ dedim. Sonra Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) tekrar buyurdular ki: ‘Ya Ali (Radıyallâhü Anh)! Cibril (Aleyhisselam) sana diyor ki: Her ayda üç gün oruç tut, sana ilk gün için on bin senelik sevap, ikinci gün için otuz bin senelik sevap, üçüncü gün için ise yüz bin se-nelik sevap yazılır.’ Bunun üzerine ben dedim ki: ‘Ey Allah’ın Rasulü (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)! Bu amel sadece bana mı hastır (özeldir)?’ Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) ‘Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) bu sevabı sana ve senin gibi amel edene verir’ buyurdu.”