Kutsal Kitaplar Nelerdir?

By | 9 Nisan 2015

kutsal-kitaplar-nelerdirSahifelere göre daha hacimli ve kitap şeklinde olan, evrensel mesajlar içeren ve özel bir isimle zikredilen kitaplar ise, Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’ân olmak üzere dört tanedir:
Tevrat: İbranice bir kelime olan Tevrat, ‘kanun, şeriat ve öğreti’ anlamına gelir. Hz. Musa’ya indirilmiştir. Bu kitabın aslının Allah kelâmı oduğuna inanmak her Müslüman’a farz olup, bunu inkâr etmek kişiyi küfre götürür. Zira, Kur’ân’da, Tevrat’ın Allah’ın mukaddes kitaplarından biri olduğu açıkça belirtilen bir husustur:
“İçinde (insanlara) hidayet ve nur olan Tevrat’ı biz indirdik.” (Mâide sûresi, 5/44)
Bugün Ahd-i Atik adıyla Tevrat’ın üç nüshası meşhur olmuştur. Bunlar, Yahudiler ve Protestanlarca kabul edilen İbranîce nüsha, Roma ve Doğu Hıristiyan kiliselerince kabul edilen Yunanca nüsha ve Sâmirîlerce kabul edilen Sâmirîce nüshadır.
Zebur: İbranîce’de mektup, Arapça’da kitap anlamına gelen Zebur, Hz. Davud’a (aleyhissalatu vesselâm) indirilmiş İlâhî kitabın adıdır. Kur’ân’da bu hususla ilgili olarak “Davud’a da Zebur’u verdik.” (İsra sûresi, 17/55) buyrulur.
Zebur’un nazil olduğu şekliyle Allah kelamı olduğuna inanmak iman esaslarındandır
Incil: Kelime olarak ‘müjde, öğreti’ anlamına gelen İncil, Hz. İsa’ya (aleyhissalatu vesselâm) indirilmiş kutsal kitabın adıdır. Bu kitaba da -Allah’tan Hz. İsa’ya indirildiği şekliyle- inanmak, imanın gereklerindendir. Kur’ân-ı Kerim’de bu İlâhî kitapla ilgili olarak şöyle buyrulur:
“(Evvelki) peygamberlerin yolunu takiben, Meryem oğlu İsa’yı, kendisinden önceki Tevrat’ı tasdik edici olarak gönderdik. Ona, kendisinden önceki Tevrat’ı tasdik edici ve de müttakîlere bir hidayet ve öğüt olmak üzere -içinde hidayet ve aydınlığın bulunduğu- İncil’i verdik.” (Mâide sûresi, 5/46.)