Küslerin Barışması, Düşmanlıkların Giderilmesinin Önemi ?

By | 2 Nisan 2015

Küslerin Barışması, Düşmanlıkların Giderilmesinin Önemi ?Küslerin Barışması, Düşmanlıkların Giderilmesinin Önemi ?

Bazı günahlar vardır ki diğer günahların affına engel olur. Kişinin günahlarının affedilmesi ancak o günahtan tamamen dönülmesi ile olur. Dargınlık, küskünlük ve düşmanlık da bu günahlardan birisi­dir. Aşağıdaki hadis-i şerifte görüleceği gibi kişinin diğer günahlarının affedilmesinin şartı aradaki küs­lük, dargınlık ve düşmanlığın tamamen ortadan kaldırılmasıdır.

Ebû Hureyre (r.a.) şöyle dedi:

“İnsanların amelleri her hafta iki defa, pazartesi ve perşembe günü Allah’a arz edilir. Her mümin kul affedilir. Ancak (din) kardeşiyle arasında düşmanlık olan affedilmez. Bu iki kişiyi düşmanlıklarından dönünceye kadar bırakınız; bu iki kişiyi düşmanlıkla­rından dönüp barışıncaya kadar bekletiniz denilir.”

Ebû Eyyûb el-Ensari (r.a.)’tan; Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki:

“Hiç bir Müslüman’a, din kardeşini üç gün­den fazla terk edip küs durması helâl olmaz. Onlar karşılaştıklarında biri yüzünü bir tarafa, diğeri de di­ğer tarafa çevirir. Onların en hayırlısı, önce selam ve­rerek barışandır”

Enes b. Malik (r.a.)’tan: Rasûlullah (s.a.v.):

Birbirinize buğz etmeyiniz, birbirinize haset etme­yiniz ve birbirinize sırt çevirmeyiniz. Ey Allah’ın kulları, birbirinizle kardeş olunuz. Hiç bir Müslüman’a, din kardeşini üç günden fazla terk edip küs durması helal olmaz.” buyurdu.

Ebû Hureyre radıyallahu anh anlatıyor:

Rasûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

Bir müminin diğer bir mümine üç günden fazla küsmesi helâl olmaz. Üzerinden üç gün geçince, ona kavuşup selâm versin. Eğer o selama mukabele ederse ecirde her ikisi de ortaktır. Mukabele etmezse günah onda kalmıştır.”

Bir diğer rivayette şöyle buyrulmuştur: “Kim üç günden fazla küs kalır ve ölürse cehenneme girer.”