Kurban Bayramı Hakkında

By | 7 Nisan 2015

kurban-bayrami-hakkinda  Kurban, Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) yaklaşmak ni­yeti ile kesilen hususi bir hayvandır. Kurban bayramın­da, aşağıdaki şartları taşıyan herkesin “Kurbiyyet- Yaklaşma” niyetiyle kurban kesmesi vacibdir. Kurban kesmenin şartları Müslüman olmak, hür ve mukim ol­mak ve zengin olmaktır.

Kurban kesmek, dinen zengin sayılan her Müslü­man’a vacibdir. Kurbanın, bayramın ilk üç gününde ke­silmesi gerekir. Kurban, deve, sığır, manda, koyun ve keçiden kesilir. Devenin beş seneliği, sığır ve mandanın iki seneliği, koyun ve keçinin bir seneliği veya cüsseli ve gösterişli olmak kaydıyla altı aylığı kurban edilebilir. Ta­vuk ve horoz gibi hayvanlardan kurban olmaz.

Kurban kesilirken kıbleye çevrilir. Eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırılır ve  (Doğrusu ben yüzümü gökleri ve yeri yaratan Al­lah’a (Celle Celâlühü) döndürdüm. Ben müşriklerden deği­lim)

Duası okunur ve kurban kesecek olan kişi şu şekilde niyet eder:

Ya Rabbi niyet eyledim rıza-i şerifin için kurban kesmeye.Şu vücudum sana karşı çok kabahatler ve günah işledi.Bu günahlarıma karşılık şu vücudu sana kurban etmem lazım iken sen bunu haram kıldın ,bu günahkar vücuduma bedel olmak üzere şu kurbanı kesiyorum.Kabul buyur.”

Daha sonra ayakta üç kere tekbir getirilir:

Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber,  Allahü ekber ve Lillahilhamd.”

Tekbir bitince “Bismillahi Allahü ekber.”

Diyerek bıçağı çeker ve kurbanı keser. Kurban kesilince, kurbanı kesen (kestiren) kişi, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) rızası için iki rekat namaz kılar. Namazdan sonra (Ey Allah’ım! Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin rabbi olan Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) içindir) diye dua eder.
Bütün Müslümanlar, arafe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazının sonuna kadar her farz namazın sonunda “Teşrik Tekbirleri” getirirler. Bu tekbirleri okumak vacibdir.
Kurban Bayramında şu hususlara da dikkat etmelidir:
– Camiye gitmezden önce bir şey yemeyip orucunu kurbanın eti ile açmaya gayret etmelidir
Boy abdesti almalıdır
– Dişlerini misvakla temizlemelidir
– Koku sürünmelidir
– (Giyilmesi mubah olan) elbisenin en güzelini giymelidir
– Karşılaştığı her din kardeşine karşı sevinç ve güler yüzlülük göstermelidir
– Gücü yettiği nispette çokça sadaka dağıtmalıdır
– Bayram namazını kılacağı yere biraz hızlı adımlarla gitmelidir
– Mümkünse camiye gittiği yoldan değil de başka bir yoldan dönmelidir
– Camiye giderken seslice tekbir okuyarak gitmelidir