Kur’an Anahtarları

By | 30 Eylül 2014

Kuran-ı Kerim Okurken Dikkat Edilmesi Gereken EdeplerKur’an, insana insanca yaşamayı öğretir. Bu dünyada yaşarken, insanın kendisiyle, ailesiyle, içinde bulunduğu toplumla iyi münasebetler içinde bulunmasını, böylelikle huzurlu bir yaşam geçirmesini ve öldükten sonraki hayatını da unutmamasını tembih eder. Dolayısıyla her insanın önüne çıkması muhtemel, gündelik hayatta başlarına gelen problemleri en iyi bir şekilde çözmek için anahtarlar önerir. Önemli olan Kur’an’m bu anahtarlarını kullanıp, içindeki hâzineleri insanlığa sunmaktır.Başlangıçtan günümüze Kur’an’la meşgul olan herkes bu anlamada insanların mesafelerine cevaplar aramış ve çözüm yolları bulmaya çalışmıştır. Ancak Kur’an, evrensel bir kitap olduğu için, her dönemdeki insanın ihtiyacına göre yeniden ele alınmalı, incelenmeli ve tefsir edilmelidir. O, insanın ihtiyaç hissedeceği hiçbir şeyi eksik bırakmamış, en önemlisinden, daha az önemlisine kadar her şeyi ele almış ve en güzelini insanlara sunmuştur. Kısacası düşünen, anlayan ve kavrayabilen için Kur’an’da her şey vardır dersek mübalağa etmiş olmayız.Kur’an’ın insanın problemlerine karşı sunduğu çözümlerin bazılarından bahsedecek olursak onları şöyle sıralayabiliriz:
1- İnançla ilgili hususlar:
“İşte sizin Rabb’niz Allah. O’ndan başka hizbir ilah yoktur. O her şeyin yaratıcısıdır. Öyle ise O’na kulluk edin. O her şeye vekil (her şeyi yöneten, görüp gözeten)dir.”En’am,102)
“Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki, Arş’m Rabbi Allah onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir. ”Enbiya,22)
“Şüphe yok ki ben Allah’ım. Benden başka hiçbir ilah yoktur. O halde bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl.” (Taha,14)
2- İbadete yalnızca Allah’ın layık olduğu:
“Şu halde yaratan, yaratamayan gibi olur mu? Artık siz düşünmez misiniz?” (Nahl, 17) “Ey insanlar! Size bir örnek verildi. Şimdi ona iyi kulak verin. Sizin Allah’tan başka taptıklarınız bir sinek dahi yaratamazlar, hepsi bunun için toplansalar bile. Eğer sinek onlardan bir şey kapsa bunu ondan kurtara¬mazlar. İsteyen de aciz, istenen de.” (Hacc, 73)
3- Meleklere, peygamberlere ve indirilen kitaplara inanma:
“Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indiğini kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahret gününü inkar ederse derin bir sapıklığa düşmüş olur.” (Nisa, 136)
4- Öldükten sonra dirilme, insanın dünyadayken yaptıklarından hesaba çekilip mutlaka karşılığını görmesi:
“İnkar edenler, kesinlikle, öldükten sonra diriltilmeyeceklerini iddia ettiler. De ki: Hiç de öyle değil, Rabb’ime and olsun, mutlaka diriltileceksi¬niz, sonra da yaptıklarınız size elbette haber verilecektir. Bu, Allah’a ko¬laydır.” (Tegabun, 7)
5- Helâl-haram olan şeyler:
“aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını bile bile günaha girerek yemek için onları hakimlere (rüşvet olarak) vermeyin.” (Bakara, 188)
“Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.” (Ali İmran, 130)
6- Kasten adam öldürmede uygulanacak kısas cezası:
“Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir. Ancak öldüren kimse, kardeşi (öldürülenin varisi, velisi) tarafından affedilirse, akim ve dinin gerçeklerine uygun yol izlemek ve güzellikle diyet ödemek gerekir. Bu, Rabb’inizden bir hafifletme ve rahmettir. Bundan sonra tecavüzde bulunana elem dolu bir azap vardır.” (Bakara, 178)
7- Hataen öldürmedeki ceza:
“Bir mü’minin bir mü’mini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlış¬lıkla olması başka. Kim bir mü’min köleyi azat etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir. (Öldürülen kimse) mü’min olur ve
düşmanınız olan bir topluluktan bulunursa, mü’min bir köle azat etmek gerekir. Eğer sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine verilecek bir diyet ve mü’min bir köle azat etmek gerekir. Bunlara imkan bulamayanın, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay art arda oruç tutması gerekir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Nisa, 92)
8- Yol kesenlere verilecek ceza:
“Allah’a ve Resulüne savaş açanların ve yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışanların cezası; ancak öldürülmeleri, yahut asılmaları veya ellerinin ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, yahut o yerden sürülmeleridir. Bu cezalar onlar için dünyadaki bir rezilliktir. Ahrette de onlara büyük bir azap vardır.” (Maide, 33)
9- Hırsızlık cezası:
“Yaptıklarına bir karşılık ve Allah’tan caydırıcı bir müeyyide olmak üzere hırsız erkek ile hırsız kadının ellerini kesin. Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahidir.” (Maide, 38)
10- Zina cezası:
“Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüzer değnek vurun. Allah’a ve ahret gününe inanıyorsanız, Allah’ın dini(nin koymuş olduğu hükmü uygulama) konusunda onlara acıyacağınız tutmasın. Mü’minlerden bir topluluk da onların cezalandırılmasına şahit olsun.” (Nur, 2)
11- İffetli kadınlara zina isnadı cezası:
“Namuslu kadınlara zina isnat edip sonra da dört şahit getiremeyenlere seksen değnek vurun. Artık onların şahitliğini asla kabul etmeyin. İşte bunlar fasık kimselerdir.” (Nur,4)
12- İnsanlarm arası bozulduğunda takip edecekleri yol:
“Eğer inananlardan iki grup birbirleriyle savaşırlarsa aralarını düzeltin. Eğer biri ötekine karşı haddi aşarsa, allah’m buyruğuna dönünceye kadar haddi aşan tarafa karşı savaşın. Eğer (Allah’m emrine) dönerse, artık aralarını adaletle düzeltin ve (onlara) adaletli davranın. Çünkü Allah, adaletli davrananları sever.” (Hucurat,9)