Kötlüğe Engel Olmanın Önemi ?

By | 3 Nisan 2015

Kötlüğe Engel Olmanın ÖnemiKötlüğe Engel Olmanın Önemi ?

Nu’mân İbni Beşîr (r.a.)’tan:

Nebi (s.a.v.) şöyle buyurdu:

“Allah’ın çizdiği sınırları aşmayarak orada duran­larla bu sınırları aşıp ihlâl edenler, bir gemiye binmek üzere kura çeken topluluğa benzerler. Onlardan bir kısmı geminin üst katına, bir kısmı da alt katına yer­leşmişlerdi. Alt kattakiler su almak istediklerinde üst kattakilerin yanından geçiyorlardı.

Alt katta oturanlar:

Hissemize düşen yerden bir delik açsak, üst ka­tımızda oturanlara eziyet vermemiş oluruz, dediler.

Şayet üstte oturanlar, bu isteklerini yerine getir­mek için alttakileri serbest bırakırlarsa, hepsi birlikte batar helâk olurlar. Eğer bunu önlerlerse, hem ken­dileri kurtulur, hem de onları kurtarmış olurlar.”

* Günümüzde de İslam adına İslam’dan tavizler vererek bazı işler yapanlar aynen bu hadisteki misalde olduğu gibi gemiyi delmekteler fakat diğer Müslümanlardan hiçbir tepki ve engelleme de gelmemekte böyle olduğu için batıl ve geçersiz olan şeyler Müslümanlar tarafından Müslümanca bir hareket ve tavır gibi görülmekte ve sergilenmektedir. Bugün hepimi­zin yapacağı tek iş, İslam’ı Kuran ve hadislerden en güzel şekliyle öğrenip yapılacak ve yapılmayacak işleri o bilgiler doğrultusunda yapmak veya yapmayıp en­gel olmak şeklinde bir tavır ortaya koymak olacaktır. Böylece İslami isim ve imajlar altında gayri İslami iş­ler yapılmamış ve İslam tatmin vasıtası olarak kulla­nılmamış olacaktır. Bugün batıl bidat, hurafe ve ha­ram olan pek çok şey İslami elbise giydirilerek meşru imiş gibi gösterilmekte ve kimse tarafından hiçbir en­gelleme olmadığı için yapılıp gitmekte ve kafalarda meşru bir iş gibi kalmaktadır. Kitap ve sünnet gözlü­ğüyle bakanlar böylece yapılan pek çok gayrimeşru işi bugün Islami isimler altında görebilecektir. Gücümüz yettiğince bunlara engel olunmalıdır.

Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.)’tan, dedi ki:

Rasûlullah (s.a.v.)’i şöyle buyururken işittim:

“Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle de­ğiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kal­biyle düzeltme cihetine gitsin ki, bu imanın en zayıf derecesidir.”