Kemik Erimesinin Sebepleri Nelerdir ?

By | 27 Şubat 2015

Kemik Erimesinin Sebepleri Nelerdir ?Kemik Erimesinin Sebepleri Nelerdir ?

Kemik yoğunluğunda meydana gelen belirgin azalmaya “osteoporoz” denir. Kemik dokusu, diğer bütün dokular gibi, bir yandan yapılıp bir yan­dan yıkılan bir dokudur. Gençlikte doku yapımı doku yıkımından daha hız­lıdır. Hasta ve yaşlıların dokularında metabolizma atıkları çoğalıp kan do­laşımı bozuldukça, kemiklerdeki yıkım hızı yapım hızının üzerine çıkar.

Diş ve dişetlerindeki bozulma kemik erimesi başlangıcının belirtilerin­den biridir. Yanlış beslenme, hazımsızlık ve asitli içecekler nedeniyle ba­ğırsak fonksiyonu bozulur ve kan asitli hale gelir. Kandaki asit kalsiyumu bağlayarak ölü kalsiyuma dönüştürür. Bu kalsiyum vücutta kireç şeklinde birikir. Vücut bu kalsiyumu kullanamaz ve kalsiyum yetersizliğini, diş ve yüz kemikleri gibi kemiklerden kalsiyum elde ederek gidermeye çalışır. Ki­reç ise kemiklerin çevresinde toplanarak onları sıkıştırır, kemiklerin etrafın­da adeta bir kalkan oluşturarak kan ve kanla gelen besinin kemiğe ulaşma­sını kısmen engeller. Beslenme yetersizliği ile karşı karşıya kalan kemikler zayıflar ve böyle devam ettiği sürece kemiklerde yıkım hızı yapım hızının üzerine çıkar. Omurgadaki fıtıklar bu şekilde oluşmaya başlar.

Kemik erimesi tesbit edilen hastaya süt içmesi ve peynir yemesi tavsiye edilir. Hasta bu tavsiyelere uyduğunda, kemik erimesi ve kireçlenme daha da şiddetlenir. Süt ve peynir ne kadar çok tüketilirse kemik erimesindeki artış o oranda fazla olur. Bu doğaldır çünkü peynir ve sütü hazmedebilmek için öncelikle bağırsak tedavisi yapmak ve beslenmeyi düzeltmek gerekir. (“Süt” ve “Doğru Beslenme” bölümlerine bakınız.)

Britanya adalarında yapılan paleopatolojik kemik incelemesinde tarım dönemine geçilmesi ve süt tüketiminin başlaması ile birlikte osteoporozun arttığı tespit edilmiştir. Britanya tarihinde en çok süt tüketilen ve en çok osteoporoz görülen dönem 20 ve 21. yüzyıllardır. Bu normaldir çünkü Bri­tanya nüfusunun büyük kısmı sütü hazmedemeyen “A” ve “0” kan grubu ta­şıyıcılarıdır.

Kemik erimesinden korunmak veya kurtulmak için bol kalsiyum almak değil, rahat sindirilen besinler almak ve bağırsakların sağlığını korumak ge­rekir. Beslenme alışkanlığı doğru, bağırsaklar sağlıklı olursa, besinle alman kalsiyum az da olsa, bu miktar yeterli olacaktır. Çünkü besinlerdeki kalsi­yum ancak sağlıklı mide ve bağırsaklardan canlılığını koruyarak geçip kana karışır ve hücrelere ulaşır. Mide ve bağırsaklar sağlıklı değilse ve sindirim tam olarak gerçekleşmezse, kanda asit artar, kalsiyumu bağlayarak kirece dönüştürür. Bu durumda kalsiyum içeren besinler ne kadar tüketilirse tüketilsin, sonuçta kireç miktarı artmış ve kemik erimesi şiddetlenmiş olur.

Kemik erimesi için öneriler

  • Beslenmenin düzeltilmesiyle başlanarak, sırayla bütün temizlemeler ya­pılır. Tedaviye paralel olarak hacamatlara da başlanır. Tamamen iyileşene kadar süt içilmez, süt ürünlerinden sadece yoğurt, kefir ve haftada 1-3 de­fa doğal beyaz peynir veya eski peynir tüketilebilir. (“Süt” bölümüne bakı­nız.) Fakat kan grubu “O” olanlar, sindirimi düzeltmeden peynir ve yoğurt yememelidir.
  • 2-3 sene boyunca her sabah biraz su katarak 200 gr. greyfurt suyu içi­lir. Kan grubu A olanlar limon suyu, kan grubu “B” olanlar portakal su­yu içebilir.
  • Doğal kalsiyum kaynağı olan sebzeler, özellikle turp yaprağı, ıspanak, dereotu, ısırganotu, hindiba, kereviz yaprağı, maydonoz ve semizotu çiğ olarak ekmek yerine yenmelidir.
  • Yoğurt, sarımsak ve yeşillikle birlikte yenmelidir.
  • 7 defa 3 günlük açlık yapmak kemik erimesini durdurur. 21 defa 3 günlük, sonra 10 günlük açlık ise, kemik erimesi nedeniyle oluşan de- formasyonları bile düzeltir. Her 7 açlıktan sonra karaciğer temizleme­si yapılır.
  • İlk açlıktan sonra propolis kullanmak, kemik rehabilitasyonunu hız­landırır. (“Bal” bölümünde “Propolis” konusuna bakınız.)
  • “Bel ve Boyun Fıtığı” bölümünde anlatılan tedavi ve “Romatizmal Has- 284      talıklar”bölümünde anlatılan banyolar da iyileşmeyi hızlandırır.
  • İlerlemiş kemik erimesinde ve omurga fıtıklarında yalnız 10 günlük aç­lıklarla düzelme sağlanabilir. Çünkü tahribata uğrayan dokular ancak açlı­ğın yedinci gününden itibaren kendini yenilemeye başlar. Bazen bir defa yapılan 10 günlük açlıkla iyileşme sağlanırken, bazen 2-3 defa tekrarı gere­kebilir. Osteoporoz hangi derecede olursa olsun bu uygulamanın faydası görülür ve mümkün olan düzelme gerçekleşir. Fakat kireç eritme işlemi, yaşlılarda, ileri düzeyde kireçlenme ve kemik erimesi olanlarda doktor kon­trolü altında yapılmalıdır. Çünkü kireç eritilebilir, fakat yalnız gençlerde eriyen kirecin yerinde oluşan boşluklar yeniden doldurulabilir.