İskat-ı Sakıtın Dinimizdeki Yeri Nedir ?

By | 26 Mart 2015

 

İskat-ı Sakıtın Dinimizdeki Yeri Nedir ?İskat-ı Sakıtın Dinimizdeki Yeri Nedir ?

Kazaya kalmış beş vakit farz namazlarla vitir namazlarının bağışlanması umuduyla yapılan bir sadaka verme işlemine iskat-ı salat denir.

İmam Muhammed (V. 189 H.) “ez-Zayidat” adlı eserinde “Fidye-i salat inşallah kifayet eder.” dediğini; Fahru’l-İslam Fezdevi (V. 861 H.), Mol­la Hüsrev (V.885) ve İbni Abidin (V. 1252 H.) gi­bi alimler usul ve füru kitaplarında bildirmektedir­ler.

Mesela, on yıllık bir namaz borcu olduğu orta­ya çıkan bir kadını düşünelim. Sene 365 gün hesa­bıyla on yıl 3650 gün eder. Her vakit namaza bir fitre miktarı ödeneceğine göre, her fidyesi 3 lira olsa, 65.700 eder. Ölenin devir için toplanan para­sı 6.000 lira olsa ve altı fakir toplansa bu para altı fakir arasında on defa devreder. Altı devir sonun­da 60 bin lira devretmiş olur. Sonra bir kişiye da­ha verilir ve 66 bin lira devredilmiş olur. Ancak devir yapılmasına cevaz veren ulema bile malın üçte biri Allah’a ait borçlann ödenmesine yetiş­mezse veya hiç malı olmazsa devir yapılır; demiş­lerdir.

Malın üçte biri Allah’a ait borçlann ödenmesi­ne yeterli iken bunu yapmayıp, bu günkü rastgele yapılan devir muamelesine hiçbir ulema rıza göstermemiştir. Devir muamelesi malın üçte biri Al­lah’a ait borçlanna kafi gelmeyen veya hiç malı olmayanları, bu borçlarından kurtarmak için yapı­lan son çaredir.