Hicretin Birinci Yılı : Hz Muhammed ve Hz Aişe

By | 18 Mart 2015

hicretin-birinci-yili-hz-muhammed-ve-hz-aiseO yılın şevval ayında bir çarşamba günü, Hazret-i Muhammed (S.A.V.) O Nebiler Seyyidi efendimiz, Ebû Bekir’in (Allah ondan razı olsun) evini şereflendirdiler. Ansar kavminden, yâni Medinelilerden erkek ve kadınlar da bir araya toplandılar. Ayşe (Allah o kadından razı olsun) henüz dokuz yaşındaydı. Kendisi der ki:

— “Ben Şeyh mahallesinde Harisoğulları kapısında otururdum. Hazret-i Server-i Kâinat (S.A.V.) bizi şereflendirdi. Ben küçüklerle oyun oynuyordum. Annem geldi, saçlarımı taradı. Elimi, yüzümü yıkadı. Ve elimi tutup beni Hazret-i Muhammed (S.A.V.)’in bulunduğu eve götürdü. Hazret-i Muhammed (S.A.V.) de oradaydı. Kapıda biraz durakladık. Çünkü biraz sıkılmıştım. Orada biraz vakit geçirmekle heyecanım dindi. Annem sonra beni o Hazret’in yanına iletti. Hazret- i Muhammed (S.A.V.)’i evimizde bulunan bir sedirin üstüne oturmuş gördüm. Annem beni onun yanına bıraktı ve:

— «Yâ Resûlâllah! Bu senin ehlindir, Hak Teâlâ mübarek eylesin!» dedi. Fakat düğün yapılmadı. Deve, koyun kurban edilmedi. Yemek pişirilmedi. Ancak Saad bin Ubâde evinden bir çanak süt göndermişti. Çok da hatun kişiler vardı. O sütü içtiler ve:

— «Mübarek olsun!» dediler. Sonra ayrılıp gittiler. Sonra mübarek bir vakitte, Zühre ve Müşteri yıldızlarının bir burçta bir araya geldikleri vakitte, beni Hazret-i Muhammed (S.A.V.)’in mübarek hücresine ilettiler. Bu hücre Mescid-i Şerife bitişik yapılmıştı.”

Hazret-i Ayşe-i Sıddıka’nın (Allah ondan razı olsun)
Faziletlerinden Birkaç Örnek:

Hazret-i Ayşe-i Sıddıka, evlenmeden önce bir Melek, adam şeklinde gelerek onun suretini bir ipek örtüye sararak Hazret-i Muhammed (S.A.V.)’e göstermişti. O da:

— «Ne olaydı, bu, takdire uygun olaydı! Böyle güzel yüz ve güzel şeklin ona nasib olması bir İlâhî lûtuftur.» dedi.
Hazret-i Ayşe’nin bir fazileti de Hazret-i Muhammed (S.A.V.), ondan başka hiç bir bakire (Kız oğlan kız) hatunla evlenmemesiydi.
Bir de Hazret-i Ayşe (Allah o kadından razı olsun) hakkında on yedi âyet nazil oldu.

Hazret-i Muhammed (S.A.V.), Ayşe-i Sıddıka’nın göğsünde ve yanı başında âhiret’e göçtü. Onu da kitabımızın sonunda anlatacağız.
Hazret-i Ayşe anlayışta, anlatışta bilgide, fıkıhta öyle bir derecedeydi ki ileri gelen ashab zor sorunlarda çok kez ona baş vururlardı.
Hadîs rivayetçileri arasında onu Ashab arasında sayarlar. Çünkü 2210 hadîs rivayet etmiştir. Bunlardan 170 hadîs hakkında birlik vardır. 54 hadis Buhâri’de, 69 hadis de Müslim’dedir. Hazret-i Muhammed (S.A.V.) Âhiret’e göç ettiği zaman, Ayşe Hatun 18 yaşındaydı. Kendisi âhiret’e göç ettiğinde 67 yaşında bulunuyordu. Hicret’ten sonra elli yedi, ya da 58 yılında vefat etmişti. Namazını Ebû Hureyre (Allah ondan razı olsun) kıldı ve Medine’nin Baki’ mezarlığına gömüldü.