Hanımların Muayene Olması Oruçlarını Bozar Mı ?

By | 19 Mart 2015

Hanımların Muayene Olması Oruçlarını Bozar Mı ?Hanımların Muayene Olması Oruçlarını Bozar Mı ?

Bu mesele ilk anda her ne kadar “ayıp” gibi görülse de, insanın dinî hayatını ve ibadetlerini doğrudan ala­kadar eden meseleleri öğrenmesi ve bilerek hareket et­mesi “ayıp” değil, aynı zamanda bir ilim olduğundan sevaptır. Bilhassa kadınları ilgilendiren meselelerde bu hususlar daha büyük ehemmiyet arz etmektedir. Pek çok Müslüman hanımlar araştırıp öğrenmeyi “ayıp” olarak telâkki ettiklerinden birçok yönlerden yanlış hareket etmekte ve bilmeden hataya düşmektedir. Ne­tice itibariyle de ibadeti ya eksik veya tamamen fasit olmaktadır.

Sorduğunuz meseleye aynı ölçülerde bakmak müm­kündür. Bu mesele bilinmediği an, yapıldığında büyük bir hata işlenmişçesine endişeye düşülmektedir.

Meselenin esası şöyle: Asıl itibariyle bir insan unu­tarak yiyip içse, cinsî yakınlıkta bulunsa veya doktora muayene olsa, bu çeşit davranışlardan sonra ne oruç bozulur, ne de kaza veya keffâret gerekir. Oruca bir za­rar gelmiş olmaz.

Su veya yağ ile ıslanmış bir par­mağın ön veya arka tarafa sokulması orucu bozar. İn­san ön tarafına pamuk koyar da iyice kaybolursa, bu takdirde oruç bozulur.

Muayene esnasında tıbbî âletin bir kısmı dışarıda kalacak olsa oruç bozulmaz. Fakat, bir ilâç sürülerek konursa oruç bozulur. Fakat, bir zaruret olmadığı müd­detçe Ramazan ayının dışında muayene olmak gerekir.