1. Yengeç, midye, istiridye, İstakoz yenir mi?
Deniz ürünlerinden çirkin görünümü olan; yengeç, midye, istiridye, köpek balığı ve İstakoz, kurbağa helal değildir, yenmez. Hanefî Mezhebi’ne göre hüküm böyledir.
2.Suda kendi kendine ölen balık yenir mi?
Suda kendi kendine ölüp de su yüzüne çıkan balıklar yenmez. Ancak soğuktan ölen veya avcı kuşlar tarafından yaralanarak öldürülen balıkların etleri yenir.
3. Karada yaşayan hayvanların durumu?
Karada yaşayan hayvanlardan arı, sinek, örümcek, karaböcek, akrep ve benzeri hayvanların etleri yenmez. Çekirge eti yenen hayvanlardandır. Keza; yılan, eşek arısı ve bütün haşarat, fare, kirpi, geleni, yaban kedisi, arap tavşanı ve benzeri gibi hayvanların da etleri haramdır, yenmez. Tilki hariç, zira şafılere göre tilki helaldir.
4. At eti ve sütü helal midir?
Atlar birçok yararlı hizmetlerde kullanılan hayvanlardır. Bunun için etleri İmam-ı Azam’a göre harama yakın mekruh görülmüştür. İki imama göre ise helale yakın mekruhtur. Atın sütü de eti gibidir.
5. Anasının eti helal olan hayvanın eti helal mıdır?
Hayvanlar analarına tabidir. Bunun için anasının eti helal olan hayvanın yavrusunun eti de helaldir. Mesela, anası sığır olan vahşi merkeplerin etleri de haram değildir, yenebilir.
6. Vahşi eşeğin eti yenir mi?
Vahşi eşeğin eti de, sütü de helaldir. Vahşi eşek ehlileştiği zaman üzerine semer vurulsa da eti yenir. Fakat ehli eşek vahşileşse de eti yenmez.