Egzama Hastalığının Sebepleri Nelerdir ?

By | 27 Şubat 2015

Egzama Hastalığının Sebepleri Nelerdir ?Egzama Hastalığının Sebepleri Nelerdir ?

Ellerde, yüzde veya cinsel organlarda oluşan egzamalar genelde alerjik egzamalardır. Bu tip egzamaların sebeplere (alerjenlere) bağlı olduğu söy­lenebilir. Örneğin, mama ile beslenen bebeklerin yüzündeki egzamalar ha­zır mamada bulunan süt tozu ve vitaminlerin alerjik tepkilere yol açmasından kaynaklanır. Ayrıca buğday unu (özellikle genetiği değiştiril­miş buğday) ile çalışan kan grubu 0 olanların yüz ve ellerindeki egzama ve­ya kimyasal maddelerle ve deterjanlarla çalışanlarda oluşan egzama da bu sınıfa dahildir. Bu tür egzamalar, egzamaya sebep olan maddelerden uzak­laşınca kısa zamanda ve tedavisiz geçer. Fakat bölgesel tedavi ile daha erken geçebilir.

Öneriler

Her tür egzamanın tedavisi, yukarıda anlatıldığı gibi, beslenmeyi dü­zeltmek, karaciğeri, böbrekleri ve kanı temizlemekle mümkündür. Beslen­meyi düzelttikten ve karaciğeri temizledikten sonra bölgesel tedaviye başlanır.

Bölgesel tedaviye kuru egzama bölgelerini sıcak suyla yıkadıktan veya su buharına tuttuktan sonra iyice keselemekle başlanır. Daha sonra kuru ya da akıntılı egzamanın etrafına kupa kapatılır, sülük konur veya hacamat yaptırılır. Bu işlemlerle birlikte egzamayı kaşımak, kazımak ve kanatmak gerekir.

Sonra aşağıdakilerden biri uygulanır:

  • Yarım litre sirke 1 çorba kaşığı kaya tuzu ile kaynatılır. Pamuklu bir bez sıcak tuzlu sirkece batırılarak egzamaya konur. Soğudukça değiştirerek birkaç defa tekrarlanır . Bu işlemden sonra egzamalı böl­geler kabuk bağlar, kabuğun altında ise yeni, temiz, sağlıklı cilt oluşur ve egzama tamamen yok olur.
  • Soğan suyu, elma sirkesi veya soğan suyu ile eşit miktarlarlarda karış­tırılır. Bu sıvıyla ıslatılan pamuklu bez egzamalı bölgelere konur.
  • Taze ısırganotu ezilir veya suyu sıklır, sirke ile karıştırılarak egzamalı ve sedefli bölgelere konur.
  • Yukarıdaki karışımlar dönüşümlü olarak kullanılır. Kullanılan sirke ne kadar keskin olursa o kadar iyidir ve egzama için keskin sirkeden daha iyi deva yoktur.
  • Yeterli miktarda defne yemişi, kabuğu ve yaprağı bir tencereye konur. Üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir ve kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Temiz bir bez, sıcak defne suyuna batırılır ve egzamalı bölgelere pansuman yapılır. Bez soğumadan yeniden sıcak defne suyuna batırılıp egzamaya konur ve hasta dayanılabildiği sürece tekrarlanır. Bu işlemin amacı defne suyu ile hafif yanık yapmaktır. Yanıktan sonra egzamalı bölgelerde kabuk ve kabuğun altında yeni, temiz ve sağlıklı cilt oluşur. Defne yaprağı yerine zakkum yaprağı, ceviz yaprağı, cevi­zin iç perdeleri ve ceviz kabuğu (olmamış cevizin yeşil kabuğu daha iyidir.), aynısafa çiçeği ve yaprağı veya papatya aynı şekilde kullanıla­bilir. Aynısafa ve papatya kaynatarak değil, demlenerek kullanılır.
  • Küçük bir kurşun levha, sirke içinde 2-3 gün bekletildikten sonra ku­rutulup dış tabakası kazınarak küçük parçacıklar elde edilir. Bir miktar gümüş ve acı badem, badem kül oluncaya kadar fırında yakılır. Bu şekilde hazırlanan malzemelerden, 3 gr. kurşun kazıntısı + 3 gr. yakılmış gümüş + 3 gr. acı badem külü + 3 gr. kuru kırlangıç otu yaprağı havan­da iyice dövülür. Sonra elekten geçirilir, 1-3 damla gül yağı ve yeterli miktarda keskin sirke ile kaymak kıvamına getirilir. Önceden sirke sü­rüp kaşıyarak kanatılan egzamalı bölgelere sürülür ve bekletilir.
  •  Temiz deniz kıyısından veya hızlı akan bir nehir kenarından alınarak kurutulmuş 5 gr. beyaz çamur,5 gr. kükürt ile iyice dövülür, 5 gr. bal­kabağı külü eklenip karıştırılır. Sonra 1 çorba kaşığı acı kavun suyu ve yeterli miktarda keskin sirke ile karıştırılır ve egzamalı bölgelere sürü­lüp bekletilir.
  •  6 tane yumurta 12 dakika kaynatıldıktan sonra yumurta sarıları tek tek bir çatala geçirilir ve ateş üzerine tutulur. Yumurta sarısından akan madde toplanır ve egzamalı bölgelere uygulanır.

Egzama için faydalılar: Yoğurt suyu, kırmızı pancar suyu, havuç suyu, elma suyu ve İngiliz tuzu içmek, ısırganotu, papatya ve hindiba kullanmak, deniz veya kaplıca suyu ile, bilhassa kükürtlü su ile yıkanmak, egzamayı ka­şımak ve kanatmak, egzamalı bölgelere kaya tuzu ve sirke sürmek, egzamalı bölgelerin etrafına kavanoz kapatmak, hacamat ve sülüklerle kan aldırmak, hicri ayların 13, 14, 15. günlerinde açlık yapmak.

Egzama için zararlılar: Bütün hazır katkılı yiyecek ve içecekler, sosis, su­cuk gibi karışık et mamulleri, bayat yumurta ve yumurta tozu, pastörize edilmiş, uzun ömürlü süt ve süt tozu, tuzlu, acı, ekşi, aşırı tatlı yiyecekler, mesela baklava türü tatlılar, parfüm, sentetik ilaç, vitamin, genetiği değişti­rilmiş ürünler ve deterjan kullanmak.