Duha Namazının önemi

By | 1 Ağustos 2019

DUHA NAMAZI

Hazreti Muaze (RadiyellahuAnh’dan rivayetle: Hazreti Aişe (Radiyellahu Anh’a sordum: ‘Allah Rasulü (Sallellahu Aleyh Duha Namazı kilar mıydı, dedim, o da: “Evet, dört rekat kılardı. Bazen de Allah dilerse, dörtten fazla kılardı” diye cevap verdi.

Hazreti Enes b. Malik (Radiyellah Anh’dan: ‘Allah Rasulü (Sallellahu Aleyh Duha. namazını dört rekat olarak kılardı.”

Abdurrahman ibn Ebi Leyla’dan:

“Ümmü Hani’den başka, bana hiç kimse Allah Rasulü (Sallellahu Aleyhi ve Sellem) nün Duha namazı kıldığını söylemedi.

Yalnız Ümmü Hani anlattı. Mekke fethedildiği gün Allah Rasulü (Sallellahu Aleyh) evime girdi, yıkandı ve sekiz rekat namaz kıldı. o güne kadar onun bu kadar hafif namaz kıldığını görmedim. Ancak rüku ve secdelerini eksiksiz ve tam olarak yerine getirdi.”

Abdullah ibn Şakik (Radiyellahdan) rivayetle: “Aişe   (Radiyellahu Anh’a sordum: ‘Allah Rasulü (Sallellahu Aleyh) Duha namazı kılar mıydı?” dedim, o da:

“Hayır, yalnız seferden döndüğünde kılardı” dedi.

Ebu Said’el Hudri (Radiyellahu Anh’dan rivayetle: ‘Allah Rasulü (Sallellahu Aleyh)  bazen Duha namazını o kadar çok kılardı ki, artık onu hiç bırakmayacak derdik. Bazen de hiç kılmazdı. o kadar ki, artık onu asla hiç kılmayacak derdik.”

Hazreti Ebu Hüreyre (Radıyella rivayetle: “Kim Duha namazım iki rekat kılmaya devam ederse, deniz köpükleri kadar günahı bile olsa, Allah o kimseyi bağışlar.”

Muaz ibn Enes (Radıyellahu Anh’dan rivayetle:

“Kim Duha namaznı kilincaya kadar namazgahında bekleyen kimsenin günahları, deniz köpüğü kadar olsa bile affedilir.”

Hazreti Enes (Radıyellahu Anh’dan rivayetle: “iki rekat Duha namazı, Allah katinda kabul edilmiş bir hac ve umre gibidir.”

Hazreti Ebu Zerr (Radıyellahu Anh’dan rivayetle: “Her birerlerinizin her azası İçin, her gün verilecek bir sadakası vardır. Kişinin kıldığı her namaz bir sadakadır. Her oruç bir sadakadır. Her hac bir sadakadır. Her tesbih bir sadakadır. Her tahmid bir sadakadır. Her tekbir bir sadakadir. İşte iki rekat Duha namazı bunların hepsinin yerini tutar. Cennette “Duha” adında bir kapı vardır. Kıyamet günü olunca bir münadî (seslenici) şöyle seslenecektir: “Hani nerede Duha namazına devam edenler! Haydi geliniz! İşte kapınız! Buradan Allah’ın rahmeti ile cennete giriniz.”

Hazreti Ebu Hüreyre (Radıyella Anh’dan rivayetle: “Bana dostum (Allah Rasulii) üç tavsiyede bulundu. Ona kavuşuncaya kadar o üç şeyi asla terketmem:

1-Her ayin üç gününü oruçla geçirmek.

2-Uyumadan önce Vitir namazı kılmak.

3-Duha namazı kılmak.

“Münafık, ne Duha namazı kılar, ne de “Kul yâ eyyühel kâfirûn” suresi okur.” (Camiu’s Sağir)

 

Diğer Dua ve Havas Kitaplarımız.