Cuma Namazının Önemi -4

By | 14 Ekim 2014

cuma-namazi-ile-ilgili-sorularSonra Allahü Teala onlara:
– Ne isterseniz isteyin buyurur. Onlar:
– Ey Rabbimiz! Senin rızanı istiyoruz” derler. Allahü Teala:
– Ben sizden tam anlamıyla razıyım. Sizi cennetime soktuğum gibi daha birçok nimetimi de bahşedeceğim buyurur. Daha sonra aradaki perde kalkar ve Allahü Teala onlara tecelli eder. Herkes O’nu görür. Bu nedenle onlar için Cuma gününden daha hoş bir gün yoktur. Çünkü bu gün onlar için nimetin fazlasıyla artırıldığı, zirveye ulaştığı gündür.”

Resulullah (,Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Günler kendi halleri ile haşredilecektir. Cuma günü ise beyaz, Cuma ehlini (gününün kıymetini bilenleri) aydınlatan bir şekilde haşredilecektir. Cuma ehlini gerdeğe girecek bir gelin gibi etrafını kuşatırlar. O önlerini aydınlatır, onlar da onun ışığında yürürler. Renkleri kar gibi beyaz, kokuları misk kadar hoş olacaktır. Kâfurdan dağlara dalacaklardır. (Cuma ehli olmayan) insanlar ve cinler gözlerini kırpmadan hayretle ve beğenerek onlara bakıp duracaklardır. Cennete girene kadar bu halleri böyle olacaktır. Ecrini Allah’tan bekleyen müezzinler dışında hiç kimse bu güzelliklerde onlarla ortak olmayacaktır. ”

Abdullah ibni Mes’ûd (Radıyallahü Anhiima) dedi ki: ” Cuma namazına gitmek için acele ediniz. Çünkü Allahü Teala her Cuma cennet ehline kâfurdan bir tepe üzerinde (oldukları halde) görünür. Onlar da Cumaya erken geliş mertebelerine göre O ’na yakın bulunurlar. Aziz ve Çelil olan Allah onlara bundan önce görmedikleri birtakım lütufları ihdas edecek, bağışlayacaktır. Sonra hanımlarının yanına dönecekler ve onlara Allah’ın kendilerine yeni lütuflarım anlatacaklar. ”

Şeyh Ebu Talib el-Mekld (Rahimehullah) der ki: “İlk asırda seher vaktinde ve fecirden sonra yolların insanlarla dolup taştığı görülürdü. Kandillerin ışığında yürürler ve kalabalıklar halinde bayram günleri gibi camiye giderlerdi. Nihayet bu âdet kalktı.

Denildiğine göre; İslam ’da ortaya çıkan ilk bidat, Cuma günü camiye geç gitmek olmuştur.
İmam Gazali (Rahimehullah) der ki: yahudiler ve hıristiyanlar cumartesi ve Pazar günleri havralarına ve kiliselerine erken gittikleri halde Müslümanlar onlardan nasıl utanmazlar? Diğer taraftan dünya peşinden olanlar nasıl erken vakitlerde alışverişe ve kâra kavuşmak için çarşı pazarlara giderler! Peki, ahir eti talep edenler niçin onlarla yarışmazlar, niçin onlardan erken gitmezler! ”
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Uç şey vardır ki, eğer insanlar onlardaki fazileti bilseydi, develerin koşuşu gibi, onların arkasına düşiip koşacaklardı: Ezan, Namazın birinci safı, erkenden Cuma namazına gitmektir. ”
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Şüphesiz sizler için her Cuma gününde bir hac sevabı ve bir umre sevabı vardır. Hac sevabı Cuma namazına hicret edip gitmenizdir. Umre sevabı ise, Cuma namazından sonra ikindi namazını camide kılmak üzere beklemektir. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Beş hususu kim aynı günde yapacak olursa, Allah onu cennet ehlinden diye yazar: Hastayı ziyaret eden, cenazeye katılan, bir gün oruç tutan, Cumaya giden ve bir köle azad eden. ”