Cuma Namazının Önemi -2

By | 14 Ekim 2014

cuma-namazi-ile-ilgili-sorularCamide hayatlarına yön verecek nasihatleri dinler, birlik ve beraberlik içersinde Allahü Teala’dan af ve rahmet dilerler.
Cuma namazı; erkek, hür, yolcu ve kör olmayan ve kötürüm, ayaklan kesilmiş olmayan, sıhhatli olan her Müslüman’a farzdır. Cuma namazının vakti, tam öğle namazının vaktidir. Cuma namazı için ezan okunur. Namaz şu şekilde kılınır:
(1) Öğle namazının sünneti gibi, dört rekât cumanın ilk sünneti kılınır.
(2) Cami içinde bir ezan daha okunur.
(3) Minberde cemaate karşı bir hutbe okunur.
(4) Kamet getirilerek cumanın iki rekât farzı cemaatle aşikâre okunarak kılınır.
(5) Öğlenin ilk rekât sünneti gibi cumanın son sünneti kılınır.
(6) Dört rekâtlık “Zuhr-i Ahir” namazı kılmaya niyet edilir. Bu namaz, öğle namazının farzı gibi kılınır.
(7) “Vaktin Sünneti” niyeti ile sabah namazının sünneti gibi iki rekât namaz daha kılınır. Ve Cuma namazı ta¬mamlanmış olur.
+ Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Şüphesiz Allahü Teala bu gününde ve bu makamda size Cuma na¬mazını farz kılmıştır! ”1 + Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Güneşin üzerine doğduğu günlerin en hayırlısı Cuma günüdür. Âdem (Aleyhisselâm) o günde yaratıldı, cennete o günde girdi, yeryüzüne o günde indirildi, o günde tövbesi kabul edildi, o günde vefat etti ve kıyamet de o günde kopacaktır. O gün Allahii Teala katında “Yevm-i Mezîd (nimetin zirveye çıktığı gün) “diir. Melekler Cuma gününü semada bununla isimlerdir. O gün, cennetliklerin Allahii Teala- nın cemaline nazar kılma günüdür!”