Çocuklarda Çalmanın Önüne Nasıl Geçilir ?

By | 25 Mart 2015

Çocuklarda Çalmanın Önüne Nasıl Geçilir ?Çocuklarda Çalmanın Önüne Nasıl Geçilir ?

Çocuk, hırsızlık yapmışsa onu dövmek, izzet-i nefsi ile oynamak, azarlamak faydasızdır. Onu, nasihat ve alakanızla bu alışkanlıktan vazgeçirebilirsiniz. Durumu, ona, münasip bir biçimde izah edip sahibinin o eşyaya ihtiyacı olduğunu, eğer çok beğenmişse aynısından kendisine de alınabileceğini, çalmasına lüzum olmadığını anlatmak lazımdır.
Bütün çalma olaylarına karşı aynı tepki gösterilmez. Görüldüğü gibi birçok faktörün, bu olayda rolü vardır. Çalman şey nedir, kimden çalınmıştır ve ne yapılmıştır? Bunlar öğrenilerek altta yatan sebepler bulunmalı, tedbirler de ona göre alınmalıdır.

  • Çocuğun, küçük yaşlarda bir şeye sahip olma eğilimini, ona, oyuncaklar ve eşyalar temin ederek doyurunuz. Bu şenindir, dediğiniz hiçbir şeyi, onun müsaadesi olmadan ne öz kardeş, ne arkadaşına ve ne de çok sevdiğiniz akraba ve dost çocuklarına vermeyiniz. Çocukta mülkiyet fikrini, başkalarına ait şeyleri, onun izni alınmaksızın almanın doğru bir hareket olmadığı fikrini, küçükken geliştiriniz.
  • Çocukların, asgari ihtiyaçlarını zamanında ve yeterince karşılayınız. Onlara, harçlık verilmesi gerekiyorsa yeteri kadar harçlık veriniz. Öğretmenleri, onlardan makul olan ders araç gereçleri almalarını istemişse bunları, zamanında ve yeterince temin ediniz. Eğer mümkünse ara sıra arkadaşlarına da bir şeyler ikram etmesine imkân verecek kadar eklemeler yapınız.
  • Çocuklara, mümkün olduğu kadar müşterek eşya dağıtılmaması, özel eşyalar sağlanması ve bunların korunması sorumluluğunun kendilerine verilmesi uygundur. Bu sebeple de evde ve yatılı okullarda eşyalarını muhafaza etmeleri için özel yerler ve dolaplar sağlanması gerekir.
  • Çocukların, boş vakitlerini değerlendirmeleri sağlanmalı; arkadaşları, okulu ve çevresi gözden geçirilmelidir.
  • Çocuklar, başkalarına ait eşyaları almışlarsa daha ilk andan itibaren onu, sahibine iade etmesi veya sahibinden mutlaka izin alınması veya haberdar edilmesi sağlanmalıdır.
  • Telaşlanma, fazla önem verme, hırsızlığı pekiştirebilir. Çok önemsemeden bir daha yapmamasını temin etmeye çalışmak gerekir. Çaldığı zaman, fazla hiddet, şiddet, hatta dayak zararlı olabilir. Ebeveyni üzmek istediği zaman çalmayı kalıplaştırabilir.
  • Çalan çocuğu, başkalarına teşhir etmek son derece mahzurludur. Kimsenin bilmemesi, duymaması, olayın bir sır olarak saklanması gerekir. Çocuğun kendisiyle konuşmak, yapmaması gerektiğine inandırmaya çalışmak uygun düşer.
  • Çocuk, sebepsiz çalmayacağına göre sebepleri öğrenip onları, ortadan kaldırmaya çalışılmalıdır.
  • Bence yapılacak olan en önemli şey, ebeveynin öz eleştiri geliştirmesi ve başkalarının eşyalarına dokunmama konusunda en güzel model olmasıdır.
  • Çalma işi, aşırıya gidiyorsa uzman psikiyatristlerle görüşülmelidir